Yli 200 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään. Ainakin joka kolmannella suomalaisella on perinnöllinen taipumus sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Sairaus on usein vähäoireinen ja kehittyy hitaasti vuosien kuluessa. Diabetesliitto suosittelee kaikille aikuisille helpon diabetestestin tekemistä internetissä.
Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista Suomessa, ja diabetesta sairastavien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan nykyisestä 10 vuodessa.
Lievästi koholla oleva verensokeri voi toimia diabeteksen ennusmerkkinä. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa tulla vasta 10-15 vuoden päästä siitä, kun verensokeri on alkanut olla koholla. Tällöin sairaus on useimmiten jo ehtinyt edetä pitkälle. Tyypin 2 diabetes saatetaankin diagnosoida vasta vakavien lisäsairauksien, kuten sydänveritulpan tai aivohalvauksen yhteydessä.
Pitkään jatkunut väsymys kannattaa ottaa vakavasti
Suomen Diabetesliitto toteutti elokuussa 2011 kyselytutkimuksen tyypin 2 diabetesta sairastavien liiton jäsenten keskuudessa. Lähes puolelle diagnoosi oli tullut täytenä yllätyksenä juuri oireiden puuttumisen vuoksi.
Suurimpana yllätyksenä tyypin 2 diabeteksen diagnoosi oli tullut henkilöille, jotka olivat omasta mielestään terveitä ja hyväkuntoisia.
Ylipaino lisää sairastumisriskiä tyypin 2 diabetekseen, mutta siihen tarvitaan myös sukurasite - sairastumisriski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes. Vaikka diabetes oireilisikin, oireet voivat tulla niin hiljaa hiipimällä, että sairastanut ei osaa yhdistää niitä tyypin 2 diabetekseen.
Diabetesliiton kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että moni tyypin 2 diabeetikko oli pidemmän aikaa tuntenut olonsa vetämättömäksi, mutta ajatellut sen johtuvan kiireisestä työstä, masennuksesta tai vanhenemisesta. Harva oli tullut ajatelleeksi, että tyypin 2 diabeteksen tavallisimpia oireita ovat väsymys ja uupumus, johon unikaan ei oikein auta. Muita tyypin 2 diabeteksen oireita ovat mielialan vaihtelut, jalkojen puutuminen, näöntarkkuuden muuttuminen, virtsanerityksen lisääntyminen ja tulehdukset.
Tyypin 2 diabetes on onneksi ehkäistävissä!
Vaikka tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen, jokainen voi elintapojensa myötä itse vaikuttaa siihen, mitä geenit saavat aikaan. Kysymys on pitkälti itsensä huolehtimisesta.
Tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä tai ainakin sen puhkeaminen on siirrettävissä vuosiksi eteenpäin kohtuullisen helpoilla keinoilla, kuten liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla. Jo muutaman kilon painonpudotus yhdessä säännöllisen liikunnan ja monipuolisen syömisen kanssa tekee hyvää elimistölle ja tehostaa elimistössä jäljellä olevan insuliinin toimintaa. Tässä tarvitaan myös ripaus itserakkautta eli itsestä välittämistä ja miksei myös hyvän esimerkin antamisesta omille lapsilleen.
Testaa sairastumisriskisi Diabetestestillä
Koska tyypin 2 diabeteksen oireet ovat usein vaikeasti tunnistettavissa, riskitekijät kannattaa kartoittaa ajoissa. Helppo ja luotettava tyypin 2 diabeteksen sairastumisvaaraa arvioiva testi löytyy osoitteesta www.diabetes.fi/tyyppi2.
Tutkimus toteutettiin sähköpostitse Diabetesliiton jäsenille 18.-31. elokuuta 2011. Tutkimukseen osallistui 405 suomalaista ja kohderyhmänä olivat liittoon kuuluvat tyypin 2 diabeetikot.
Lähde: Suomen Diabetesliitto
|