Hampaiden harjaaminen ei poista tupakoinnin suun terveydelle aiheuttamia haittoja, toteaa tuore väitöskirja, joka tarkastelee tupakoivien nuorten suun terveyttä.
Hammaslääkärin antama tieto tupakoinnin vaikutuksista suun terveyteen voi edesauttaa nuoren päätöstä tupakoinnin lopettamisesta.
Eniten lopettamispäätökseen kuitenkin vaikuttavat paras ystävä, nikotiiniriippuvuus ja nuoren vuorokausityyppisyys.
Kotkan terveyskeskuksessa tehtyyn tutkimukseen osallistui 501 nuorta, iältään 15-16-vuotiaita. Heille tehtiin tarkka kliininen suunterveyden tutkimus, ja kyselytutkimuksella selvitettiin lisäksi heidän terveyskäyttäytymistään, kuten tupakointia ja hampaiden pesutottumuksia, sekä muuta terveydentilaansa. Tutkimuksessa selvitettiin myös nuorten tupakoinnin taustatekijöitä ja kysyttiin, minkä ammattiryhmän edustajilta nuoret mieluiten ottaisivat vastaan tupakkavalistusta; vaihtoehtoina olivat lääkärit, kouluterveydenhoitajat, hammashoitajat, suuhygienistit, yleishoitajat, hammaslääkärit, opettajat ja media.
Tutkimukseen osallistuneista nuorista 15 prosentilla oli alkava hampaiden kiinnityskudossairaus. Tupakoivia osallistujista oli 25 prosenttia, ja heillä oli enemmän kiinnityskudossairautta kuin ei-tupakoivilla. Tupakoivilla pojilla oli enemmän kariesta kuin ei-tupakoivilla ja he harjasivat hampaitaan harvemmin kuin tupakoimattomat.
Tupakointi näytti heikentävän nuorten hampaiden ja kiinnityskudosten kuntoa myös sen jälkeen, kun plakin ja hampaiden harjauksen vaikutukset oli otettu huomioon.
Tupakoivat nuoret jaettiin satunnaistaen kolmeen ryhmään, joista ensimmäinen ryhmä sai hammaslääkäriltä ja toinen ryhmä kouluterveydenhoitajalta tupakkavalistusta; kolmas ryhmä sai tupakoinnin haittavaikutuksista kertovan lehtisen. Kolme kuukautta tutkimuksen jälkeen tupakoiville lähetettiin toinen kysely, jossa kysyttiin tupakoinnin lopettamisesta, viikoittaisesta tupakointimäärästä ja itsearvioidusta riippuvuusasteesta.
Nuorista 19 prosenttia lopetti tupakoinnin saamansa terveysvalistuksen jälkeen. Siihen, miten vaikeaa lopettaminen oli, vaikutti erityisesti parhaan ystävän tupakointikäyttäytyminen.
Jos paras ystävä tupakoi, tupakoinnin lopettaminen oli 7-kertaa vaikeampaa kuin jos hän ei tupakoinut. Osa nuorista oli jo niin vahvasti nikotiiniriippuvaisia, että heidän oli sen vuoksi vaikea lopettaa – vahvasti riippuvaisista vain kolme pystyi lopettamaan.
Kolmas lopettamisen vaikeuteen selvästi vaikuttava tekijä oli nuoren vuorokausityyppisyys: aamutyyppiin kuuluvat - aamuvirkut -nuoret lopettivat tupakoinnin todennäköisemmin kuin iltatyyppiset. Tupakointikäyttäytymisen yhteys vuorokausityyppisyyteen on havaittu aikaisemminkin, mutta yhteyden taustamekanismia ei tiedetä.
Lähde: Helsingin yliopisto
|