Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Monipuolisen ja kasvispainotteisen ruokavalion etuja ei voi korvata ravintolisillä
Monipuolisen ja kasvispainotteisen ruokavalion etuja ei voi korvata ravintolisillä

Terveyden edistämiseen suositellaan monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota, jota ei voida korvata ravintolisillä.

Ravintolisien tarve on kuitenkin yksilöllistä ja tilannekohtaista.
 

Terveyden edistämiseen suositellaan kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita ja kasviöljyjä päivittäin sekä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Ravintolisiä ei suositella yleisesti koko väestölle sairauksia ehkäisevästi, vaan tilannekohtaisen harkinnan mukaan. Monien ravintolisien yhtäaikaista käyttöä tulee varoa.

Suomalaiset suositukset ravintoainevalmisteiden käytöstä eri elämänvaiheissa:

Raskaus- ja imetysaika

Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Raskaus- ja imetysaikana monivitamiini-kivennäisainevalmisteet ovat tarpeen vain yksipuolisen ruokavalion tukena. A-vitamiinia sisältävien valmisteiden käyttöä ei suositella, koska ne saattavat olla sikiölle haitallisia.

Ravintoa täydennetään raskauden aikana tarvittaessa yksilöllisesti rauta-, foolihappo- tai kalsiumvalmisteella.

Imeväiset, lapset ja nuoret

D-vitamiinivalmistetta suositellaan kaikille alle 2-vuotiaille kahden viikon iästä lähtien 10 mikrogrammaa päivässä, ja 2-18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Tarvittaessa ravintoa voidaan täydentää muilla ravintoainevalmisteilla yksilöllisen tarpeen mukaan.

D-vitamiinivalmisteiden ohjeenmukainen käyttö myös D-vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Ikääntyvät

Yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Tarvittaessa ravintoa voidaan täydentää muilla ravintovalmisteilla yksilöllisen tarpeen mukaan.

Muu väestö

Tavanomainen, monipuolinen ravinto kattaa terveiden aikuisten ravintoaineiden tarpeen. Riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi kalaa olisi suositeltavaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Henkilöt, jotka eivät käytä kalaa tai D-vitaminoituja maitoja ja rasvalevitteitä säännöllisesti, tarvitsevat D-vitamiinilisää.

Ravintovalmisteet ovat tarpeen vain yksipuolisen ruokavalion tukena ja erityisruokavalioissa, jos kaikkia tarvittavia ravintoaineita ei saada riittävästi ruoasta. Ravintovalmisteita tulee käyttää myös silloin, jos on todettu jonkin ravintoaineen puutos.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostelu saattaa olla haitallista, joten ravintovalmisteiden ohjeiden mukaista annostelua ei tule ylittää eikä käyttää päällekkäisiä valmisteita.

Suomalaisen Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan suomalaisnaisista noin puolet ja miehistä kolmannes käyttää jotakin ravintoainevalmistetta. Yleisimmin käytettyjä ravintoainevalmisteita ovat vitamiini- ja kivennäisaineiden yhdistelmävalmisteet ja rasvahappovalmisteet sekä naisilla että miehillä.

Ravintoainevalmisteet on varsinaisesti tarkoitettu suojelemaan yksilöitä ravintoaineiden puutokselta. Yksi tavallisimmista on rautavalmisteen käyttö hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Monet kuluttajat valitsevat ravintolisiä kuitenkin yleisen terveydentilan edistämiseksi. Terveyttä heikentää liian pieni vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti, mutta terveyttä voi myös heikentää niiden liian runsas, jopa toksinen, saanti. Ravintovalmisteiden käyttöön liittyy huoli niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista.

Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen Iowa Women’s Health Study –tutkimuksen mukaan ikääntyvillä naisilla monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin saanti valmisteista oli yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Ravintovalmisteista saatu D-vitamiini ei ollut yhteydessä lisääntyneeseen kuolemanriskiin, ja yksittäisistä ravintoaineista ainoastaan kalsium suojasi kuolleisuudelta

Iowa Women’s Health Study -tutkimus alkoi vuonna 1986. Tutkimukseen osallistui 38 772 naista, jotka olivat tutkimuksen alussa keskimäärin 62-vuotiaita. Osallistujista 65 prosenttia raportoi käyttävänsä ravintolisiä tutkimuksen alkaessa ja 85 prosenttia tutkimuksen viimeisenä seurantajaksona.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy