Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vanhempien on syytä tiedostaa rahapelaamiseen liittyvät riskit
Vanhempien on syytä tiedostaa rahapelaamiseen liittyvät riskit

Rahapelaamisen riskeistä alaikäisille on keskusteltu vilkkaasti eri medioissa.

Keskustelua ovat olleet vauhdittamassa viime viikkojen loton jättipotit, uusi tutkimustieto nuorten rahapelihaitoista sekä kommentit vanhempien vastuusta lasten rahapelaamisen osalta.
 

Arpajaislain uuden ikärajan myötä vanhempien on hyvä miettiä lapsilleen antamaansa rahapelaamisen mallia. Etenkin 5–12-vuotiaat lapset ovat hyvin alttiita omaksumaan lähipiirinsä pelikulttuurin.

Loton jättipottihuuma, lottoarvontojen ajoittuminen television parhaaseen katseluaikaan ja siihen liittyvä vanhempien vastuu on eräs näkökulma rahapalaamiseen. Näidenkin asioiden esille nostaminen on osa rahapelihaittojen ehkäisyä.

Uusi arpajaislaki kieltää alaikäisten pelaamisen


Lotto ei ole erityisen haitallinen peli, koska sen arvontaväli on pitkä. Silti myös lotto kuuluu arpajaislailla alaikäisiltä kiellettyjen pelien listalle, kuten kaikki muutkin rahapelit.

Arpajaislaki rajoittaa pelien tarjoajaa, joten alaikäisille ei saa lottoa myydä. Kupongin täyttämiseen osallistuminen saati arvonnan seuraaminen ei ole lailla kiellettyä, mutta lain henki on se, ettei lasten tai nuorten tulisi pelata rahapelejä tai osallistua niiden pelaamiseen.

Aiemmin arpajaislaki salli raha-automaattien pelaamisen jopa lapsille samaan perheeseen kuuluvan aikuisen seurassa, mutta nyt myös rahapeliautomaatit kuuluvat lain mukaan K-18-peleihin. Julkisissa pelipaikoissa henkilökunnan tulee valvoa rahapelaamisen ikärajoja, mutta kotona vaikkapa ulkomaille tapahtuvan nettirahapelaamisen valvonta jää vanhemmille.

On hyvä keskustella vanhempien ja muiden läheisten välittämästä pelikulttuurista. Monet peliriippuvaiset ovat kertoneet, että heillä pelaaminen on alkanut hyvin nuorena. Vanhempien antama malli vaikuttaa siihen, millaisia tunteita ja reagointitapoja lapset omaksuvat rahapelaamisen osalta.

Useimmille ei kehity rahapelaamisesta ongelmaa. Suomessa on kuitenkin väestötason tutkimuksen mukaan noin 130 000 ongelmapelaajaa. Heidän rahapelaamisensa haitoista kärsiviä läheisiä on moninkertainen määrä.

Perhekulttuurilla suuri vaikutus lasten rahapelaamiseen

Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Australiassa on tutkittu vanhempien ja muiden läheisten vaikutusta nuorten pelaamiseen. Englantilaisen tutkimuksen mukaan 5–12–vuotiaat lapset voivat omaksua lähipiirinsä suhtautumistavan rahapelaamiseen. Pelikulttuuri näyttäisi siirtyvän vahvasti miehiltä pojille ja naisilta tytöille.

Myös australialainen tutkimus näyttää, että lapset helposti omaksuvat perheen ja ympäröivän lähiyhteisön pelikulttuurin. Etenkin jos oma vanhempi on ongelmapelaaja, on lapsella moninkertainen riski tulla itsekin ongelmapelaajaksi.

Peliklinikan ja Peluurin julkaisemissa raporteissa rahapelaamisen uusi ikäraja nousi myös korostetusti esille. Peliklinikan avohoidon asiakasprofiilin mukaan suurin osa peliriippuvaisista miehistä on aloittanut pelaamisen noin 15-vuotiaana. Peluuri puolestaan raportoi auttavaan puhelimeen tulleiden alaikäisten yhteydenottojen vähentyneen, kun arpajaislain uudet ikärajat ovat asteittain tulleet voimaan. Tutkijat korostavat lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä tukemisen ja tiedonsaannin tärkeyttä.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy