Unettomuus vie puhdin niin työssä kuin vapaallakin. Pahimmillaan unihäiriöt kasvavat vakavaksi terveysriskiksi. Varsin usein ratkaisuksi tarjotaan lääkkeitä,mutta kasvavassa määrin myös hoitoja ilman pillereitä.
Työterveyslaitoksen ja Yleisradion työterveyshuollon yhteinen lääkkeetön hoitomalli tuotti hyviä tuloksia. Työsuojelurahasto rahoitti hanketta.
Ihminen nukkuu keskimäärin kolmanneksen elämästään. Uni on siis varsin tärkeä osa elinkaartamme eikä sen laatu ole yhdentekevää. Noin kolmannes suomalaisista nukkuu huonosti, pitkäkestoinen unettomuus vaivaa satojatuhansia. Hoitamattomana krooninen unettomuus on merkittävä terveydentilan riskitekijä, lievemmätkin uniongelmat huonontavat elämänlaatua ja kokonaisterveyttämme. Lisäksi ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita työelämässä tai esimerkiksi liikenteessä.
Unettomuutta on perinteisesti hoidettu lääkkeillä, mutta uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet lääkkeettömät hoidot tehokkaimmiksi ja turvallisemmiksi. Työterveyslaitos ja Yleisradion työterveyshuolto ovat yhteistyössä toteuttaneet hankkeen, jossa tavoitteena oli kehittää työterveyshuoltoon sopivaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitomallia, jolla voitaisiin vähentää unettomuusoireita ja niiden seurannaisvaikutuksia (Unettomuuden arviointi ja hoito työterveyshuollossa).
Hankkeessa käytettiin unen huollon erilaisia ratkaisuja ja kognitiivis-behavioraalisia hoitomenetelmiä.
Tulokset olivat kannustavia. Unettomuuden ryhmähoidossa mukana olleet kokivat unen parantuneen ja unettomuudesta johtuneen haitan vähentyneen. Hanke myös osoitti, että lääkkeetön malli soveltuu työterveyshuollon käyttöön.
Lähde: Työsuojelurahasto
|