Lähes neljännes työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä oli ollut vähintään kaksi vuotta työttömänä eläkettä edeltävien 4-5 vuoden aikana, selviää Kelan ja Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta.
Tutkimuksessa selvitettiin rekisteriaineiston avulla työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden työttömyystaustaa ja työttömyyden yhteyttä eläkkeen perusteena olevaan sairauteen.
Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, siirtyikö henkilö pelkälle työeläkkeelle, sekä työ- että kansaneläkkeelle vai pelkälle kansaneläkkeelle. Tutkimus kohdistui vuonna 2004 varsinaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneisiin 25 vuotta täyttäneisiin. Aineisto kattoi 24 400 ihmistä.
Tutkimuksen mukaan pitkäaikaistyöttömien osuus oli erityisen suuri hermoston sairauksien sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden perusteella eläkkeelle siirtyneissä. Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ja kasvainten perusteella eläkkeelle siirtyneiden joukossa työttömänä olleita oli sen sijaan keskimääräistä selvästi vähemmän.
Mielenterveyssyiden osuus oli sitä suurempi, mitä pidempään työttömyys oli kestänyt ennen eläkkeelle siirtymistä: Yli kaksi vuotta työttömyyttä kokeneista 44 prosenttia siirtyi eläkkeelle mielenterveyssyistä, kun vastaava osuus niistä, jotka eivät olleet kokeneet lainkaan työttömyyttä, oli 25 prosenttia. Masennus ei ollut yhteydessä työttömyystaustaan, vaan ero johtuu muista mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä.
Tulosten perusteella tutkijat varoittavat liian optimistisista johtopäätöksistä tulkittaessa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen vähenemistä parin viime vuoden aikana. Eläkkeelle siirtymisen vähetessä on samanaikaisesti pitkäaikaistyöttömien ja vajaakuntoisten työnhakijoiden määrä työvoimahallinnossa kääntynyt selvään kasvuun. Vaikka työttömien työkyvyn ylläpidon ja kuntoutuksen tehostamista selvitetään parhaillaan monissa hankkeissa, vaarana on, että tosiasiallisesti työkyvyttömiä pidetään pitkäaikaistyöttömien statuksella, kunnes ajan myötä heidän ainoaksi mahdollisuudekseen jää työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutuminen.
Työurien pidentämisestä käydyssä keskustelussa jää edelleen liian vähälle huomiolle se, että työkyvyttömyyseläkkeelle ei aina siirrytä suoraan työelämästä. Samalla unohdetaan myös se, että kansaneläkkeellä on edelleen merkittävä rooli kansalaisten työkyvyttömyysturvan muodostumisessa erityisesti silloin, kun työurat ovat jääneet rikkinäisiksi ja ne ovat katkeilleet esim. työttömyyden takia.
Lähde: Kela
|