Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tuhkarokkorokotukset tulisi aikaistaa
Tuhkarokkorokotukset tulisi aikaistaa

Euroopan tautikeskus on toistuvasti tiedottanut huonontuneesta tuhkarokkotilanteesta koko EU:n alueella. Alkuvuonna 2011 Suomessakin on todettu kotimaassa saatuja tuhkarokkotartuntoja.

THL suosittelee, että ensimmäinen MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote annetaan neuvoloissa jo 12 kuukauden ikäisille lapsille. Lisäksi, jos 6–11 kuukauden ikäinen lapsi matkustaa ulkomaille, hänen olisi hyvä saada MPR-rokotus ennen matkaa.

Tällä hetkellä pikkulapset saavat ensimmäisen tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteensa vasta puolentoista vuoden iässä. Äidiltä saatu suoja estää alle puolivuotiaita sairastumasta, mutta sen jälkeen lapset ovat käytännössä alttiita tuhkarokolle.
 
30–50-vuotiaden naisten kannattaa tarkistaa rokotussuojansa
 
MPR-rokote otettiin käyttöön massamme 1980-luvun alussa, joten osa 1960–1970-luvulla syntyneistä ei ehtinyt sairastaa tuhkarokkoa ennen kuin se laajojen rokotusten ansiosta hävisi maastamme lähes olemattomiin. He ovat siksi nyt ilman suojaa. Tuhkarokolle alttiita voi olla etenkin 30–50-vuotiaiden naisten joukossa. Jos ei tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa tai saaneensa kahta rokotusta tuhkarokkoa vastaan, MPR-rokotteen voi hakea maksutta omasta terveyskeskuksesta.

Miesten tuhkarokkosuoja on parempi, koska puolustusvoimissa MPR-rokotetta annettiin palvelukseen astuville vuosina 1986–2000.

Tuhkarokko on infektiotaudeistamme tarttuvimpia. Vaikka MPR-rokotuskattavuus on maassamme kansainvälisesti katsottuna erittäin korkea (97 %), joka vuosi pieni osa lapsista jää rokottamatta kokonaan tai heiltä jää puuttumaan toinen annos. Tauti leviää suojattomien kautta myös hyvin rokotetussa väestössä.
 
Tuhkarokkotilanne Suomessa ja Euroopassa on huonontunut
 
Suomessa on tänä vuonna todettu tuhkarokko jo yli 15 henkilöllä. Viime vuonna tapauksia oli yhteensä viisi. Enemmistö tapauksista (13) on todettu pääkaupunkiseudulla huhtikuun puolivälin jälkeen. Valtaosa sairastuneista lapsista, teini-ikäisistä ja aikuisista ei ollut saanut yhtään MPR-rokotusta. Muutama sairastuneista oli saanut yhden MPR-rokotuksen.
 
Euroopassa ja muualla maailmassa tuhkarokkoa tavataan yleisesti. Vuonna 2010 raportoitiin 30 000 tuhkarokkotapausta ja niihin liittyen yli kaksikymmentä kuolemaa. Erilaajuisia epidemioita on käynnissä mm. Ranskassa, Espanjassa, Belgiassa, Sveitsissä, Romaniassa. Myös Pohjoismaissa on tänä vuonna ollut tuhkarokkoa aiempaa enemmän.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy