Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Hiivojen aiheuttamat vaikeat tulehdukset vaaraksi sairaalapotilaille
Hiivojen aiheuttamat vaikeat tulehdukset vaaraksi sairaalapotilaille

Veriviljelystä todettavat yleistyneet hiivatulehdukset voivat olla kohtalokkaita pitkään sairaalassa hoidossa olleille potilaille. Ne pidentävät hoitoaikoja ja aiheuttavat kuolleisuutta.

Vaikeille hiivatulehduksille altistuvat erityisesti potilaat, joiden puolustuskyky infektioille on alentunut joko perussairauden tai perussairauteen annettujen tehokkaiden hoitojen vuoksi.
 

Hiivatulehduksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans -hiiva. Hiivatulehduksen aiheuttaja on yleensä peräisin potilaan omasta mikrobistosta, mutta joskus hiiva tarttuu potilaaseen sairaalaympäristöstä tai toisista potilaista hoitohenkilökunnan välityksellä. 

Lääketieteen lisensiaatti Eira Poikonen tutki väitöskirjatyössään veriviljelystä todettujen vaikeiden kandidahiivojen aiheuttamien tulehduksien ilmaantuvuutta ja aiheuttajalajeja sekä niihin liittyvää kuolleisuutta suomalaisilla sairaalapotilailla. Lisäksi tutkittiin Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan veriviljelyistä todetut kandidahiivojen aiheuttamat tulehdukset 18 vuoden ajalta sekä tyypitettiin Helsingin ja Uudenmaan alueen sairaaloissa hoidetuilta potilailta veriviljelyssä todetut Candida albicans –kannat kahdeksan vuoden ajalta. 

Hiivatulehdustapaukset lisääntyivät tutkimusaikana Suomessa. Potilaiden kokonaiskuolleisuus kuukauden kuluttua infektion toteamisesta oli noin 30 prosenttia.  Hiivatulehdusten määrä ei lisääntynyt HYKS:ssä 18 vuoden seurannassa, mutta tapauksia ilmaantui seurannan aikana useammin teho-osastoilla hoidetuille potilaille, kuten kirurgisille potilaille ja keskosille.  Candida albicans –laji säilyi tärkeimpänä aiheuttajana, mutta Candida glabrata -lajin osuus lisääntyi. Kahdeksan vuoden tutkimusaikana ei Helsingin-Uudenmaan alueen sairaaloissa todettu Candida albicansin aiheuttamia epidemioita.    

Sairaalapotilaista veriviljelyllä todetuista mikrobeista hiivojen osuus on noin 2-4 prosenttia.

Pitkään sairaalahoidossa olleilla potilailla voi olla vaikeita hiivainfektioita. Näiden infektioiden diagnosointi on vaikeaa, minkä vuoksi hoidon oikea-aikainen aloittaminen on pulmallista. Siten sairaalainfektioiden torjuntatoimet, kuten hyvä käsihygienia ja huolellinen tekniikka suonen sisäisten katetrien asettamisessa ja hoidossa, ovat tärkeitä.

Huonokuntoisilla potilailla on valmiiksi heikentynyt puolustuskyky, ja tehokkaat ja monimutkaiset hoidot heikentävät sitä entisestään. Siten osalla potilaista tarvitaan hiivainfektioiden estohoitoa hiiva-antibiootilla.

Lähde: Helsingin yliopisto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy