Tie selväksi –hankkeen raportin mukaan varhainen puuttuminen ja motivointi auttoivat rattijuopumuksesta kiinni jääneitä tarkkailemaan omaa päihteiden käyttöään ja siihen liittyviä riskejä.
Hämeenlinnassa, Savonlinnassa, Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Helsingin itäisessä poliisipiirissä toteutetussa kokeiluhankkeessa sosiaali- tai terveydenhuollon toimijat, esimerkiksi poliisilaitoksella työskentelevä sosiaalityöntekijä tai terveydenhuollon ammattilainen, järjestivät rattijuopumuksesta kiinnijääneelle päihdekeskustelun.
Poliiseja velvoitettiin rohkaisemaan kiinnijäänyttä osallistumaan keskusteluun. Päihdekeskustelussa käsiteltiin rattijuopumuksen taustalla mahdollisesti vaikuttavia päihde-, mielenterveys- tai sosiaalisia ongelmia. Osallistumiseen kannustivat päihdeongelmien puheeksiotto poliisilaitoksella, nopea reagointi tapahtuneeseen ja matala kynnys tukipalveluihin. Toteutumatta jäänyt varsinainen kannustin olisi ollut myös se, että päihdekeskusteluun osallistumisella olisi vaikutusta sakon suuruuteen tai ajokiellon pituuteen.
Tie selväksi –hankkeen toiminta tavoitti eri-ikäisiä ja erilaisessa elämäntilanteessa olevia henkilöitä, joilla oli elämänhallinnan ongelmia ja tukipalveluiden tarve. Osalle kokonaan palvelujärjestelmän ulkopuolella oleville päihdekeskustelu tarjosi ensikontaktin näihin palveluihin. Poliisin ja sosiaalitoimen yhteistyö toimi joustavasti. Terveydenhuollossa tehtävä potilaan alkoholin käytön kartoitus, muutostarpeen selvittäminen ja mahdollinen muutoksessa auttaminen eli mini-interventiotoiminta otettiin vakituiseksi työvälineeksi sosiaalihuoltoon.
Sosiaalityöntekijän sijoittuminen poliisilaitokselle toimi hyvin: yhteys kontaktihenkilön avulla palvelujärjestelmän ja poliisilaitoksen välillä oli tärkeää. Sosiaalityö poliisilaitoksella on avainasemassa, kun halutaan tunnistaa ja puuttua varhaisen puuttumisen periaatteella rikoksesta kiinni jääneiden henkilöiden elämäntilanteeseen. Rankaisemisen rinnalla kiinnijääminen voi johtaa tuen ja avun saamiseen.
Hanke perustuu vuonna 2007 liikenne-, opetus-, sisäasiain- sekä peruspalveluministerin yhdessä sopimaan hallituksen liikenneturvallisuuspakettiin, jossa etsittiin ratkaisuja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Kokeilu päättyi vuoden 2010 lopussa. Hankkeen suunnittelussa sovellettiin Ruotsissa toimivaa SMADIT-mallia (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Hankkeesta vakiintuneeksi työkäytännöksi muuttuneessa mallissa rattijuopumukseen syyllistyneen käyttöön puututaan välittömästi kiinni jäämisen yhteydessä poliisin ja päihdepalveluiden yhteistyönä.
Lähde: THL
|