Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Naisten keuhkosyöpä yleisin Helsingissä, Turussa nousupiikki
Naisten keuhkosyöpä yleisin Helsingissä, Turussa nousupiikki

Naisten keuhkosyöpien ilmaantuvuudessa on suuria eroja eri puolilla Suomea. Eniten naisten keuhkosyöpää on Helsingissä, toisena tulee Uusimaa.

Viime vuosina Turun sairaanhoitopiirissä naisten keuhkosyöpiin on tullut niin selvä nousupiikki: turkulaisilla naisilla keuhkosyöpä on jo yhtä yleinen kuin Uudellamaalla.

Toisaalta esimerkiksi Pirkanmaalla on ollut naisten keuhkosyövissä selvää laskua. Vähiten tupakan aiheuttamaa keuhkosyöpää naisilla on Pohjois-Karjalassa. Tiedot ilmenevät Suomen Syöpärekisterin tuoreista tilastoista.

Vaikka miesten keuhkosyöpä onkin alentunut selvästi, keuhkosyöpään kuolee vuosittain edelleen useampia suomalaisia kuin mihinkään muuhun syöpätautiin, yli 2 000 suomalaista. Vuonna 2009 yhteensä 1 664 miestä sairastui keuhkosyöpään ja siihen kuoli 1 428 miestä. Naisten keuhkosyöpiä todettiin 686 tapausta ja naisia keuhkosyöpään kuoli 596.

Miesten yleisin syöpä 2009 oli eturauhasen syöpä, joita todettiin 4 591. Naisten yleisin syöpä oli rintasyöpä, johon sairastuneita oli 4 464. Rintasyöpä oli myös naisten syöpäkuolemien ykköspaikalla, kuolemia oli 820.

Valtasyöpiin kuuluvat suolistosyövät. Paksu- ja peräsuolen syöpiä todettiin miehillä 1 388 ja naisilla 1 252.

Kohentunut elintaso näkyy parhaiten mahasyövässä, joka on tulossa harvinaiseksi. Syinä ovat mm. elintarvikkeiden hyvä hygienia, terveellisemmät ruoanvalmistustavat ja suolan käytön väheneminen. Keuhkosyövän rinnalla myös muut miesten tupakkasyövät, kuten rakkosyöpä, ovat vähentyneet.

Tilastojen myönteisin uutinen liittyy kuolleisuuteen: syöpien varhaisdiagnostiikka ja hoito ovat tehostuneet niin, että syöpään sairastuminen ei ole kuolemantuomio.

Myönteisenä heikkona signaalina voi pitää sitä, että eturauhasen syövän kuolleisuus on lievässä laskussa. Eturauhasen syöpä on hyvän ennusteen sairaus.

Hälyttäviä merkkejä ovat sekä miesten että naisten melanooma, joka johtuu auringon aiheuttamasta toistuvasta ihon palamisesta, on edelleen yleinen. Miehillä selkeässä nousussa on ollut myös kivessyöpä. Ilmiön syy on tuntematon.

Naisten kannattaa ihmetellä rintasyövän yleistymistä. Nousulle ei toistaiseksi näy loppua. Kohdunkaulan syövän väheneminen Suomessa on ollut maailmanlaajuinen menestys. Alle 45-vuotiaillaa naisilla kohdunkaulan syöpä kuitenkin pikemminkin yleistyy.

Vuonna 2009 syöpään sairastui 14 833 miestä ja 13 937 naista. Joskus syövän kokeneita on Suomessa yli 224 000. Heistä runsaat 94 000 on miehiä ja yli 130 000 naisia.

Suolistosyövän seulontaan osallistuu liki 150 kuntaa

Suomen seulontaohjelmassa on kolme syöpää: kohdunkaulan syöpä, rintasyöpä ja uusimpana suolistosyöpä. Syyskuussa 2004 tehtiin ensimmäiset ulosteen veritestiin perustuvat seulontakokeet. Suomi on ollut maailmanlaajuisesti suolistosyövän seulonnan edelläkävijä. Alkuun mukana oli 22 kuntaa, mutta nyt kuntia on jo 148.
Seulonnan satunnaistettu kokeiluvaihe jatkuu vuoteen 2014, jolloin tehdään päätös seulontaohjelman jatkosta.

Vuosina 2004-2009 seulontaan on kutsuttu noin 123 000 miestä ja naista ainakin kerran ja 71 000 miestä ja naista kahdesti. Seulottavat ovat 60-68-vuotiaita.
Naiset ovat miehiä innokkaampia osallistumaan. Piilevää verta on löytynyt miehillä 3-4 prosentilla ja naisilla kahdella prosentilla. Seuraava vaihe on lähete tähystykseen. Suoliston syöpä on todettu noin viidellä prosentilla tähystetyistä.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy