Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Syömishäiriöiden hoito on lyhytjänteistä ja koordinoimatonta
Syömishäiriöiden hoito on lyhytjänteistä ja koordinoimatonta

Vaikka kiinnostus hoidon kehittämistä kohtaan onkin lisääntynyt viime vuosina, syömishäiriöiden hoidossa on merkittäviä puutteita.

Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta syömishäiriöiden hoito on poukkoilevaa ja sekavaa. Somaattisen ja psyykkisen hoidon eriaikaisuus, lyhytjänteisyys ja koordinoimattomuus ovat keskeisiä epäkohtia sekä avo- että sairaalahoidossa.

Syömishäiriöiden hoidossa painotettu moniammatillisuus näyttäytyy potilaalle ja hänen läheisilleen usein pirstaleisena järjestelmänä, jonka langat eivät ole kenenkään hallussa. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon eri alojen keskinäinen keskustelemattomuus kuormittaa sairastunutta, joka nykytilanteessa kiertää ammattilaiselta toiselle samoja asioita toistellen. Käytännössä esimerkiksi kallis ja onnistunutkin sairaalajakso voi valua hukkaan sen vuoksi, että sairastunut ei saa tarvitsemaansa tukea avohoidossa. Kaiken kaikkiaan hoitoajat niin avo- kuin sairaalahoidossa ovat liian lyhyitä ja anoreksiakeskeisessä hoidossa painon nousua pidetään edelleen keskeisenä hoidon onnistumisen mittarina.

Nykykokemus on, että potilaita ei nähdä riittävästi yksilöinä, vaan heidät yritetään sovittaa sellaiseen hoitoputkeen ja hoitomalliin, joka soveltuu tietyllä tapaa oireileville ja tietyssä vaiheessa sairautta oleville potilaille. Moniongelmaisuus koetaan hankalaksi myös psykiatrisessa hoidossa, vaikka syömishäiriöiden oirekuva on usein varsin moninainen, pitkäkestoisen sairastamisen myötä muuttuva ja siihen sisältyy toisinaan myös muuta mielenterveydellistä oireilua.

Pahimmillaan syömishäiriöitä sairastava jää kokonaan hoidon ulkopuolelle. Pääkaupunkiseudulla erikoissaaranhoidon puolella hoito keskittyy akuuttiin somaattisen tilan ja oireilun katkaisemiseen, jonka jälkeen sairastava lähetetään aluepoleille, joissa hoito käsitetään 1-2 krt kuukaudessa tapahtuvana seurantana. Mitä huonommin sairastava istuu yhden perusdiagnoosin kategoriaan, sitä todennäköisemmin hän jää kokonaan ilman syömishäiriöhoitoa. Kuitenkin ainoastaan pitkäjänteisellä hoidolla saavutetaan ihmisen kokonaisvaltainen, kestävä toipuminen.

Lähde: Etelän-SYLI ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy