Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Pikkukeskosilla on aikuisiässä tavanomaista harvemmin atopiaa
Pikkukeskosilla on aikuisiässä tavanomaista harvemmin atopiaa

Hyvin pienipainoisina syntyneillä keskosilla on aikuisena harvemmin atopiaa eli taipumusta herkistyä elinympäristön tavallisille allergeeneille kuin täysiaikaisina syntyneillä ikätovereillaan.

Riski on sitä pienempi, mitä ennenaikaisempana pikkukeskonen on syntynyt.

Ennenaikaisen syntymän on epäilty vaikuttavan immuunijärjestelmän kehittymiseen. Tutkimustulokset atopian ja ennenaikaisen syntymän yhteydestä ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Erityisesti hyvin ennenaikaisesti ja pienipainoisina syntyneiden atopiariskistä tiedetään vähän.

Juuri julkaistu tutkimus selvitti atooppisten sairauksien ja löydösten esiintyvyyttä nuorilla aikuisilla, joiden syntymäpaino on ollut alle puolitoista kiloa. Tutkimus oli osa laajempaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitystä hyvin pienenä keskosena syntyneiden terveydentilasta aikuisiällä. Tutkimukseen osallistui 166 pikkukeskosena ja 172 täysiaikaisena syntynyttä. Osallistujat olivat tutkimuksen aikaan 18–27-vuotiaita. Atopian ilmenemistä kartoitettiin ihopistokokeilla käyttäen kuutta tavallisinta allergiaa aiheuttavaa hengitysilman allergeenia sekä mittaamalla veren allergiavasta-aineiden pitoisuuksia. Lisäksi selvitettiin, oliko tutkittavilla diagnosoitu aiemmin atooppisia sairauksia.

Ihopistokeiden ja veren allergiavasta-aineiden perusteella näyttää siltä, että pikkukeskosilla on taipumus kehittää laajempi sietokyky ympäristön tavanomaisia allergeeneja kohtaan kuin täysiaikaisina syntyneillä. Tutkimus osoittaa, että kaikki pikkukeskosuuteen liittyvät pitkäaikaisseuraukset eivät ole välttämättä haitallisia. Lisäksi ne vahvistavat käsitystä siitä, että kehityksen varhaisvaiheilla on merkittävä vaikutus atopian riskiin.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy