Suomen Mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tuli viime vuonna lähes 157 000 soittoa, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Myös vastattuja puheluja oli 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2009, yhteensä 33 800. Tämä selittyy osin sillä, että puhelimen yöpäivystykseen pystyttiin lisäämään päivystäjiä.
Valtakunnallinen kriisipuhelin antaa välitöntä keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa. Yksinäisyyden kokemuksia halusi purkaa 17 prosenttia ja ahdistuksesta kertoi 12 prosenttia soittajista. Myös parisuhde- ja perheongelmien takia otettiin yhteyttä aiempaa enemmän. Niin ikään työttömiksi joutuneet ja eläkeläiset soittivat enemmän kuin aiemmin.
Tyypillinen kriisipuhelimeen soittaja oli 46–65-vuotias yksin elävä, eläkkeellä oleva nainen. Naisia soittajista oli 63 prosenttia ja miehiä 37 prosenttia.
Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa oli viime vuonna mukana Helsingin SOS-kriisikeskus ja 20 paikallista mielenterveysseuraa, joista 14 ylläpitää kriisikeskusta. Päivystäjinä toimi noin 450 koulutettua vapaaehtoista ja kriisityöntekijää. Yhä useampaan puheluun vastasi koulutettu vapaaehtoinen kriisipuhelinpäivystäjä.
Myös alkuvuonna 2011 yksinäisyys, ahdistuneisuus ja arjessa selviytymisen ongelmat huolestuttivat soittajia. Tammikuussa soittoja oli suunnilleen yhtä paljon kuin edellisenä vuonna.
Lähde: Suomen Mielenterveysseura ry
|