Suomen Mielenterveysseura on erittäin huolestunut köyhyyden, terveyserojen ja huono-osaisuuden kasvusta suomalaisessa yhteiskunnassa.
Tuore tutkimus kertoo, että 10 000 nuorelta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto ja heistä 40 prosentilla on mielenterveydellisiä ongelmia.
Joka viides vuonna 1987 syntyneistä on 21 ikävuoteen mennessä saanut hoitoa mielenterveysongelmiinsa.
Jo pitkään on tiedetty, että köyhyys on merkittävin mielenterveyden riski. Perheen toimeentulo-ongelmat kaventavat lasten selviytymismahdollisuuksia ja johtavat pahimmillaan huostaanottoihin, mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen. Vanhemmat eivät yksinkertaisesti jaksa tukea lapsiaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan pienituloisissa kotitalouksissa asuvien lasten osuus on kolminkertaistunut 15 vuodessa. Vuonna 2008 noin 14 prosenttia, siis yli 150 000 lasta asui köyhässä perheessä. Köyhyyden riskirajalla elää nyt noin 700 000 suomalaista.
Nämä luvut ovat erittäin karuja, varsinkin kun tiedetään, että perusta lasten hyvinvoinnille luodaan lapsuudessa. Jos lapsi ja nuori ei saa perinnöksi riittäviä henkisiä, sosiaalisia ja aineellisia eväitä, hän ei myöskään pysty kehittämään tarpeellisia selviytymiskeinoja elämän tyrskyjä vastaan.
Samaan aikaan noin puoli miljoonaa työikäistä käyttää Kelan korvaamia mielialalääkkeitä ja osa heistä selviytyäkseen opiskeluissa ja töissä päivästä toiseen. Työelämässä muhii parhaillaan monenlaisia pommeja, joilla on vakavat seuraukset, ellei niitä pureta ajoissa.
Lähde: Suomen Mielenterveysseura
|