Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Voiko allerginen tai astmaa sairastava ottaa lemmikin?
Voiko allerginen tai astmaa sairastava ottaa lemmikin?

Lemmikkien hankinta mietityttää allergiaperheitä ympäri vuoden.

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta saa säännöllisesti lemmikin hankintaan liittyviä kysymyksiä. Vastaus riippuu allergian tai astman laadusta. Jo hankitusta lemmikistä on tuskallista luopua, joten asiaan kannattaakin perehtyä jo ennen kuin menee eläinkauppaan.

Ystävän lemmikin hoitaminen on hyvä tapa kokeilla omaa sietokykyä. Lemmikki olisi hyvä ottaa omaan kotiin hoidettavaksi joksikin aikaa. Jos eläimen läheisyys aiheuttaa hengitystieoireita, hankinta on viisainta unohtaa.

Sen sijaan lieväoireisissa allergioissa tai perheissä, joissa ei ole allergiaa, eläimen ottaminen on jopa suositeltavaa. Eläin toimii luonnonmukaisena sietokyvyn kasvattajana.

Terveydenhuollossa ei tehdä allergiatestejä lemmikin ottamista ajatellen, ja toisaalta testitulokset eivät olisikaan vedenpitäviä. Terveydenhuolto ei myöskään anna siedätyshoitoa lemmikin pitämisen mahdollistamiseksi. Sen sijaan siedätystä voi saada esimerkiksi opettaja, joka oireilee oppilaiden mukana kantautuvasta eläinpölystä.

Kaikki rodut allergisoivat

Allergiavapaa koira- tai kissarotu on myytti. Kaikki rodut allergisoivat, mutta ihmisten reagointi eri roduille on yksilöllistä. Lisäksi eläimetkin ovat mm. hilseilyltään yksilöllisiä. Pienlemmikit, kuten kanit tai hamsterit, herkistävät nopeammin kuin kissat tai koirat.

Eläinallergiat eivät ole yhteydessä muihin allergioihin, vaikkakin allergisilla on usein taipumus allergisoitua usealle eri aiheuttajalle. Kissalle allerginen saattaa herkistyä myös koiralle ja toisinpäin.

Eläinallergian oireita ovat mm. ihon kutina, vuotavat silmät, aivastelu sekä astmaatikolla saattaa ääni käheytyä. Jos oireet ovat lieviä, niitä ei pidä säikähtää. Eläimeen tottumisen myötä ne voivat jopa kadota. Hengitysoireisiin pitää suhtautua vakavammin. Jos tietää saavansa oireita kyläpaikan lemmikistä, kannattaa ottaa ennalta allergialääkkeitä ja näin ehkäistä oireita.

Eläinallergia ei estä asuntokauppoja

Usein allergianeuvonnasta kysytään myös, uskaltaako voimakkaasti allerginen ostaa asunnon, jossa on ollut lemmikkejä. Tähän vastaus on selkeämpi: kyllä, asunnon voi hankkia, jos se puhdistetaan ennen muuttoa. Vakavasti allerginen saattaa tarvita kunnon siivouksen, jolloin lattialistatkin irrotetaan pölyjen pyyhkimiseksi, mutta yleensä normaali muuttosiivous riittää. Allergisen ei kuitenkaan kannata itse tehdä siivousta.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy