Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholisairauksien hoito terveydenhuollossa vähentynyt
Alkoholisairauksien hoito terveydenhuollossa vähentynyt

Alkoholisairauksien vuoksi terveydenhuollossa hoidettujen potilaiden määrä on vähentynyt.

Alkoholisairauksia on edelleen eniten keski-ikäisillä, etenkin miehillä, mutta eläkeikäisten sekä nuorten alkoholisairauksien määrä on kasvanut. Alkoholisairauksien vuoksi hoidettavien määrässä on alueellisia eroja.

Alkoholisairauden vuoksi terveydenhuollon vuodeosastoille hoitoon tulleiden potilaiden määrä on vähentynyt yli 7 prosenttia vuosien 1996 ja 2009 välillä. Vuonna 2009 hoidettavana oli noin 15 200 potilasta. Erikoissairaanhoidon avohoidossa alkoholisairauspotilaita oli 14 300 vuonna 2009, mikä on noin 5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.

Alkoholisairaudet kasautuvat keski-ikäisille miehille

Alkoholin käytön aiheuttamat sairaudet kasautuvat miehille, joita oli noin 78 prosenttia alkoholisairauden vuoksi hoidetuista vuonna 2009. Naisten osuus näyttää kuitenkin olevan kasvamassa: vuodesta 1996 lähtien naisten osuus hoidetuista on kasvanut kolmella prosenttiyksiköllä. Enemmistö (72 %) alkoholisairauksien vuoksi terveydenhuollon vuodeosastoilla hoidetuista on keski-ikäisiä tai sitä vanhempia.

Alkoholisairauspäädiagnoosien määrä on lisääntynyt etenkin alle 25-vuotiailla ja yli 64-vuotiailla. Sen sijaan 25–44-vuotiaiden alkoholisairauspäädiagnoosit ovat voimakkaasti vähentyneet vuosien 1996 ja 2009 välillä. Alkoholisairauksia on eniten 45–64-vuotiailla (kasvua 3 prosenttia).

Alueellisia eroja alkoholisairauksien hoidossa

Alkoholin aiheuttamia somaattisia sairauksia, kuten alkoholimaksakirrooseja, alkoholihaimatulehduksia ja alkoholimyrkytyksiä hoidettiin keskimääräistä enemmän Pohjois-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa. Keskimääräistä vähemmän somaattisia alkoholisairauksia kirjattiin Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla.

Alkoholin aiheuttamia käyttäytymishäiriöitä voidaan hoitaa sekä terveydenhuollon vuodeosastoilla että päihdehuollon katkaisuhoito- ja kuntoutuslaitoksissa. Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Ahvenanmaalla hoito painottuu terveydenhuollon vuodeosastoille ja päihdehuollon laitosten palveluita käytetään vain vähän. Sen sijaan Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä hoito painottuu enemmän päihdehuollon laitoksiin.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy