Työntekijöiden työhyvinvointiin on kiinnitettävä huomiota jo ennen kuin mahdolliset terveysongelmat alkavat. Asian tärkeyttä todistaa laajalla ranskalaisaineistolla tehty tutkimus, jonka mukaan suuri osa ikääntyneiden työikäisten uupuneisuudesta ja masentuneisuudesta karisee eläkkeelle siirryttäessä.
Tutkimuksen mukaan ranskalaisten työntekijöiden uupuneisuus ja masennusoireiden määrä vähenivät jyrkästi eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Eläkkeelle siirtyminen ei sen sijaan näyttänyt vaikuttavan keskeisten kansantautien ilmaantuvuuteen.
Tutkimus nostaa esiin merkittävän eläkepoliittisen haasteen. "40–50 ikävuoden jälkeen ikääntymiseen liittyvät terveysongelmat lisääntyvät, ja henkiset ja fyysiset voimavarat heikkenevät asteittain. Samanaikaisesti vaatimukset työssä eivät helpotu. Tulokset viittaavat siihen, että ikääntyvillä työntekijöillä on jaksamisongelmia nykymuotoisessa työelämässä. Tähän asiaan olisi tärkeää puuttua. Miten houkutella työntekijät jatkamaan työssä pidempään, jos heillä on työssä jaksamiseen liittyviä oireita, joista heidän eläkkeelle siirtyneet läheisensä ja ystävänsä näyttävät päässeen eroon?
Tutkimukseen osallistuvat henkilöt tulivat organisaatiosta (Ranskan valtiollinen kaasu- ja sähköyhtiö), jossa työntekijät nauttivat poikkeuksellisen suurista eduista. Työsuhteen turvallisuus oli taattu, eläkkeelle siirryttiin 55–60 vuoden iässä riippuen työtehtävistä, ja eläke oli 80 % palkasta.
Vuotta ennen normaalieläkkeelle siirtymistä keskimäärin 28 % työntekijöistä oli psyykkisesti ja 21 % fyysisesti uupuneita ja 24 %:lla oli masennusoireita. Eläköitymistä seuraavana vuonna uupuneisuutta esiintyi enää 7 %:lla ja masennusoireita 16 %:lla. Oireiden vähentyminen on erityisen suurta työntekijöillä, joilla oli myös ruumiillisia pitkäaikaissairauksia. Tutkijat uskovat, että tutkimustulokset pätevät tilanteissa joissa eläkkeelle siirtyminen on taloudellisti turvallinen vaihtoehto
Myös Suomessa merkittävä osa ikääntyneistä työntekijöistä kärsii uupuneisuudesta ja masennuksesta. Koska valtaosa oireista karisee eläkkeelle jäämisen jälkeen, antavat tulokset aihetta huoleen. Suomessa kuten muissakin EU-maissa on painetta pidentää työuraa myöhentämällä eläkkeellesiirtymisikää. Kuitenkin merkittävä osa työntekijöistä on uupuneita jo 55 vuoden iässä. Heidän työkykynsä tukemiseen olisikin kiinnitettävä erityistä huomiota.
Eläköitymisellä ei ollut yhteyttä pitkäaikaissairastavuuteen. Sepelvaltimotaudin, kroonisen keuhkoputkentulehduksen, sokeritaudin ja aivohalvauksien esiintyminen lisääntyi tasaisesti iän myötä ilman mitään muutosta ilmaantumisnopeudessa eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Tutkimuksen perusteella eläkkeelle siirtyminen ei näyttäisi vaikuttavan keskeisten kansantautien ilmaantuvuuteen, myönteiset muutokset olivat henkisellä puolella.
Kansainvälisenä yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa seurattiin vuosittaisilla kyselyillä 14 104 Ranskan valtiollisen kaasu- ja sähköyhtiön (Electricité de France-Gaz de France, Gazel) työntekijän uupuneisuusoireita. Suomesta tutkimukseen osallistuivat Työterveyslaitos ja Turun yliopisto. Masennus mitattiin neljä kertaa seurannan aikana. Tiedot kerättiin ajanjaksolla, joka kattoi seitsemän viimeistä vuotta työssä, eläkkeelle siirtymisvuoden ja 7 ensimmäistä eläkevuotta vuosina 1989–2007.
Lähde: Työterveyslaitos
|