Avun hakeminen on edelleen suuri kynnys lähisuhdeväkivallan uhrille. Puhu nyt. Älä vaikene kuoliaaksi. -kampanja herättelee väkivallan uhrin läheisiä tunnistamaan ja puuttumaan väkivallan kierteeseen.
Lähisuhdeväkivallan juuret ovat syvällä yhteiskunnassamme. Väkivalta on kaikkia sosiaaliryhmiä koskettava sosiaalinen ja inhimillinen ongelma, jota ei tule missään olosuhteissa hyväksyä.
Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan (Tunnista, turvaa ja toimi, 2008) 100 000 naista on vuosittain puolisonsa fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai sillä uhkailun kohteena Suomessa.
Väkivallan läsnäolo läheissuhteessa ilmenee monella tavalla. Se voi olla eristämistä, henkistä, taloudellista tai seksuaalista väkivaltaa, lapset voivat olla väkivallan välineenä tai se voi ilmetä uhkailuna, pelotteluna tai fyysisen voiman käyttämisenä.
Nero Partners Oy:n tekemä kvalitatiivinen tutkimus perustuu lähisuhdeväkivallan uhreille tehtyihin 15 syvähaastatteluun ja 5 asiantuntijahaastatteluun. Eri puolilla Suomea tehdyt haastattelut toivat esiin karua tietoa väkivallan henkisistä ja fyysisistä muodoista. Yleistä on, että väkivalta hiipii salaa parisuhteeseen ja peittyy usein rakkauden ja kauniiden kulissien taakse. Rakkaan ihmisen pahaa puolta ei haluta tunnustaa edes itselle.
Väkivalta normalisoituu. Yhden väkivallan teon jälkeen seuraa tyypillisesti aina toinen. Uhrin kynnys väkivallan sietämiseen nousee jokaisen väkivallan kokemuksen jälkeen. Todellisuus ja ymmärrys häviävät.
Puhu nyt. Älä vaikene kuoliaaksi. -kampanja on reagointi lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Kampanjan tuotolla tuetaan Ensi- ja turvakotien liiton toimintaa. Kampanja on käynnissä kolme vuotta.
Suomessa tehdään noin 50 000 kotihälytystä vuodessa ja joka kolmas kotihälytys liittyy lähisuhdeväkivaltaan. Poliisin tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan tapauksista vain joka neljäs menee oikeuteen.
Lähde: Otavamedia Oy/Anna
|