Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aikaero rasittaa elimistöä luultua enemmän
Aikaero rasittaa elimistöä luultua enemmän

Aikaero voi tiheästi toistuessaan tai vuosia jatkuessaan rasittaa elimistöä paljon enemmän kuin on ajateltu.

Aikaerorasitus on tuttu niille, jotka ovat lentäneet esimerkiksi Euroopasta Pohjois-Amerikkaan tai Aasiaan. Nopea lento monen aikavyöhykkeen yli aiheuttaa esimerkiksi väsymystä ja unettomuutta.

Aikaerorasitukseen liittyy monia oireita, kuten väsymystä, unettomuutta, vatsakipuja, päänsärkyä, muistamattomuutta ja ärtyneisyyttä. Oireet johtuvat siitä, että elimistön sisäinen kello ei käy samaa tahtia paikallisen kellonajan kanssa, vaikka se pyrkiikin sopeutumaan lennon aikana vaihtuvaan ulkoiseen aikaan. Pitkiin matkoihin usein liittyvä valvominen ja siitä johtuva väsymys lisäävät oireita.

Sopeutumiseen tarvittava aika riippuu lennon sekä suunnasta että ylitettyjen aikavyöhykkeiden lukumäärästä. Sisäiselle kellolle on luontaista jätättää, joten rasitus kestää itään päin lennettäessä pidempään, sillä se vaatii sisäistä kelloa nopeuttamaan käyntiään. Oireet kestävät esimerkiksi Helsingistä Pekingiin (6 aikavyöhykettä itään) keskimäärin 4 vuorokautta, Helsingistä Los Angelesiin (10 aikavyöhykettä länteen) 4 vuorokautta, Lontoosta Sydneyyn (10 aikavyöhykettä itään) 6 vuorokautta ja Pariisista New Yorkiin (6 aikavyöhykettä länteen) 3 vuorokautta.

Immuunivaste, munuaisten toiminta ja solukierto kärsivät aikaerosta

Sisäinen kello tahdistaa elimistön aineenvaihduntaa ja ohjaa solunjakautumiskiertoa sekä synnyttää elintoimintoihin vuorokausirytmit ja käyttäytymiseemme uni-valverytmin. Sisäisen kellon rytmihäiriöt voivat tiheästi toistuessaan tai pitkään jatkuessaan olla haitallisia tai jopa vaarallisia, sillä etenkin elimistön immuunivaste, munuaisten toiminta ja solukierto kärsivät.

Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että vuorokausirytmien aikaistaminen kuudella tunnilla (vastaa lentoa Helsingistä Pekingiin) kerran viikossa kahden kuukauden ajan lisäsi vanhojen hiirten kuolleisuutta, ja neljän päivän välein toteutetut kellonsiirrot nopeuttivat kuolleisuutta. Syynä kuolemiin ei ollut stressi eikä univaje vaan immuunivasteen romahtaminen. Aikaerorasituksen on todettu aiheuttavan hiirillä myös luusyövän ilmaantumista ja munuaisten vajaatoimintaa sekä nopeuttavan vanhenemiseen liittyviä ilmiöitä elimistössä. Vuorokausirytmien aikaistaminen kahdeksalla tunnilla joka toinen päivä jo luusyöpää sairastavilla hiirillä lisäksi nopeutti parissa viikossa kasvaimen kasvua huomattavasti. Ihmisistä vastaavaa tietoa ei ole käytettävissä.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy