Vaikka raskaana olevien naisten ravinnon laatu ja ruokailutottumukset ovat parantuneet, ruokavalioon kaivataan yhä lisää kuitua ja pehmeiden rasvojen käyttöä.
Tämä kävi ilmi suomalaisessa tutkimuksesta, jossa 4 880 raskaana olevan naisen ravitsemusta seurattiin vuodesta 1997 vuoteen 2004 kiinnittäen erityistä huomiota ruoankulutuksessa ja ravinnonsaannissa tapahtuviin vuodenaikaisvaihteluihin.
Pitkittäisen nuoruustyypin diabeteksen ennustamis- ja ehkäisytutkimuksen (DIPP) mukaan rasvan keskimääräinen saanti kokonaisenergiasta odottavilla äideillä on vähentynyt seuranta-aikana, kun taas proteiinin ja hiilihydraattien sekä kuidun saanti on lisääntynyt. Kuitenkin ruokavaliossa tulisi olla vieläkin enemmän kuitua. Pehmeiden eli tyydyttämättömien rasvahappojen osuutta olisi syytä lisätä ja vastaavasti kovien eli tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta vähentää. Vuoden 2003 alussa alkanut nestemäisten maitotuotteiden D-vitaminointi näkyi selvänä D-vitamiinin saannin lisääntymisenä. Tästä huolimatta D-vitamiinin yhteissaanti ravintolisistä ja ruoasta jää edelleen alle suositusten.
Raskaana olevien naisten ruoankäytössä esiintyi yllättävän paljon vuodenaikaisvaihtelua, vaikka tuontivihannekset ja hedelmät takaavatkin tuoretuotteiden ympärivuotisen saannin. Vaihtelut näyttäisivät olevan yhteydessä loma-aikoihin sekä elintarvikkeiden hintojen ja tarjonnan kausivaihteluihin. Syksyllä ja talvella käytettiin runsaammin juureksia, kun taas keväällä ja kesällä lehtivihannesten käyttö oli runsaampaa. Talvella kasvisten yhteiskulutus oli selvästi alhaisempaa kuin muina vuodenaikoina. Kesällä lomien vaikutus näkyi poikkeuksellisen runsaana makkaran, jäätelön ja virvoitusjuomien kulutuksena. Ruoankäytön vuodenaikaisvaihtelut heijastuivat myös ravintoaineiden saantiin ja esimerkiksi kesällä runsas makkaran ja jäätelön kulutus näkyi runsaana kokonaisrasvansaantina.
Raskaana olevien naisten on hyvä muistaa terveellisen ruokavalion aakkoset vuoden ympäri ja kiinnittää erityistä huomiota riittävään pehmeän rasvan, folaatin ja D-vitamiinin saantiin. Lautaselle kannattaa valita useammin kalaa, kuitupitoisia viljatuotteita, sekä runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja – vuodenajasta riippumatta. Kesäisen grilliruoankin laatu paranee kun suosii vähärasvaisia lihatuotteita ja kalaa makkaroiden sijaan, ja muistaa, että kasviksiakin voi grillata!
Talvellakaan sesongin mukaiset kasvikset ja hedelmät eivät käy liikaa kukkarolle ja pakastetut marjat antavat oivan lisän aamupuuroon. Nyt pimeän vuodenajan saapuessa on syytä varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti ja nauttia päivittäin D-vitaminoituja maitotuotteita ja margariinia sekä kalaa pari kolme kertaa viikossa.
Lokakuun alusta maaliskuun loppuun suositellaan kaikille raskaana oleville naisille myös D-vitamiinivalmisteen käyttöä. Tämänhetkinen suositeltava annostus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Lähde: THL
|