Psykososiaalisilla menetelmillä voidaan vaikuttaa merkittävästi iäkkäiden masennusoireiluun. Tulos perustuu tuoreeseen katsaukseen masennuksen ehkäisystä ja mielenterveyden edistämisestä yli 65-vuotiailla.
Tulosten mukaan iäkkäiden palveluja suunniteltaessa olisi olennaista sisällyttää mielekästä, yksilöllisiin kykyihin, tarpeisiin ja mieltymyksiin sovitettua sosiaalista toimintaa masennuksen ehkäisemiseksi.
Tutkimuksessa selvitettiin myös liikuntaan, elämänhallintaa lisääviin koulutuksiin, tukiryhmiin muisteluharjoituksiin ja niiden yhdistelmiin perustuvien interventioden vaikutusta masennuksen ehkäisyssä, mutta niillä ei näyttänyt olevan merkittävää vaikutusta.
Masennus on yleisin mielenterveyden häiriö iäkkäiden keskuudessa, ja vanhusväestön määrän kasvaessa sen ehkäisy ja hoito vaativat aiempaa enemmän huomiota. Toistaiseksi on olemassa vain vähän näyttöön perustuvaa tutkimusta psykososiaalisten interventioiden käytöstä ikääntyneiden masennuksen ehkäisemisessä. Tämän meta-analyysin ja kirjallisuuskatsauksen perusteella tutkimusta tulisi keskittää sosiaaliseen toimintaan, joka tässä tutkimuksessa näyttäytyi tehokkaimpana tukimuotona.
THL
|