Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Pikkulasten kävelytuolitapaturmista usein päävammoja
Pikkulasten kävelytuolitapaturmista usein päävammoja

Pikkulapsille kuluttajatuotteina myytyjen kävelytuolien on todettu muita lastentarvikkeita useammin liittyvän erilaisiin tapaturmiin useissa Euroopan maissa.

Kävelytuolitapaturmissa syntyneistä vammoista jopa 90 prosenttia kohdistuu tilastojen mukaan päähän, ja näistä 30 prosenttia aiheuttaa aivovamman. Useimmin vammat aiheutuvat, kun lapsi kaatuu tai putoaa kävelytuolilla esimerkiksi portaista.
 

Toiseksi yleisimpiä ovat palovammat kasvoissa tai rinnassa, kun lapsi ulottuu kävelytuolissa aiempaa paremmin esimerkiksi kuumiin kattiloihin. Kävelytuolit on suunniteltu 5–15 kuukauden ikäisille.

Tutkimusten mukaan lapsi ei opi kävelytuolin avulla nopeammin kävelemään. Lisäksi pikkulapsi joutuu kävelytuolissa alttiiksi monenlaisille tapaturmille, joiden riskiä vanhemmat eivät osaa tunnistaa ja estää. Kävelytuolissa lapsi voi liikkua yllättävän nopeasti ja ulottua paremmin aiemmin ulottumattomissa olleisiin paikkoihin. Näiden tapaturmien ehkäisemiseksi on nyt aktiivisesti hyödynnettävä useita ehkäisykeinoja aina vanhempien neuvonnasta tuotekehittelyyn ja turvallisempien lastentarvikkeiden suosimiseen. Vanhempien esimerkiksi tulisi muistaa, ettei lasta voi jättää hetkeksikään valvomatta kävelytuoliin.

Turvatekniikan keskus Tukes kehottaa kävelytuolien maahantuojia ja myyjiä varmistumaan siitä, että tuote täyttää lainsäädännön vaatimukset ja että merkinnät ja käyttöohjeet on käännetty suomeksi ja ruotsiksi. Käytännössä kävelytuolien on oltava niin leveä, että se ei mahdu oviaukosta tai kävelytuolissa on oltava automaattinen jarrumekanismi, joka aktivoituu, kun yksi pyöristä irtoaa maasta.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy