Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan osa-aikaeläkkeelle siirtyneillä on takanaan pitkä ja eheä työura.
58-vuotiaana osa-aikaeläkkeelle vuosina 2005-2009 jääneet ovat työskennelleet noin puolitoista vuotta pidempään kuin työssä täysiaikaisesti jatkavat ikätoverinsa.
Osa-aikaeläkkeeltä siirrytään ylivoimaisesti eniten vanhuuseläkkeelle (73 %) ja vain vähän työkyvyttömyyseläkkeelle (9,2%). Koska noin joka kymmenes ilmoittaa siirtyvänsä osa-aikaeläkkeelle huonon terveyden takia, voidaan sanoa, että tämä ryhmä on kyennyt välttämään työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä osa-aikaeläkkeen avulla.
Osa-aikaeläkeläiset ovat lisäksi myöhentäneet eläkeaikeitaan vuoden 2005 eläkeuudistuksen jälkeen. Näin osa-aikaeläkejärjestelmä näyttää tukevan työurien pidentämistavoitetta.
Osa-aikaeläkkeelle on sen voimassa ollessa, vuodesta 1987 lähtien, siirtynyt kaikkiaan 105 000 ihmistä. Ikärajaa on muutettu vuosien aikana, vuoden 2011 alusta alle 60-vuotiaat eivät enää voi jäädä osa-aikaeläkkeelle. Ikärajan nosto koskee vuonna 1953 tai sen jälkeen syntyneitä.
Osa-aikaeläke ei juuri muuta tulotasoa
Selvityksen mukaan osa-aikaeläkkeelle siirtyminen ei juuri vaikuta tulotasoon. Keski- ja hyvätuloisilla tulotaso säilyy, verotus huomioon ottaen, noin 90 prosentin tasolla verrattuna eläkettä edeltävään palkkaan. Pienituloisilla tulotason pudotus on suurempi.
Osa-aikaeläkkeelle siirtyjien ansiotaso heidän vielä ollessaan kokoaikatyössä on noin 30 prosenttia parempi kuin muiden samanikäisten. Tämä selittyy sillä, että osa-aikaeläkkeelle siirtyvät ovat enimmäkseen asiantuntija-ammateissa työskenteleviä toimihenkilöitä.
Lähde: Eläketurvakeskus
|