Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lääkehoito ei ole edellytys psykoterapiaan pääsylle
Lääkehoito ei ole edellytys psykoterapiaan pääsylle

Kelan psykoterapiakuntoutuksen ehtona ei ole lääkehoito. Sen sijaan edellytetään kolmen kuukauden pituista hoitosuhdetta sekä psykiatrian erikoislääkärin arviota hakijan diagnoosista ja kuntoutustarpeesta. Kela ei puutu hoidon sisältöön.

Psykoterapiakuntoutus on vuoden 2011 alusta tulossa Kelan järjestämisvastuun piiriin.

Tähän saakka Kela on korvannut psykoterapiaa harkinnanvaraisen kuntoutuksen varoista. Lain muuttuessa Kelan psykoterapiakuntoutuksen edellytykset pysyvät ennallaan.

Kuntoutus on tarkoitettu 16-67-vuotiaille henkilöille, joiden työ- tai opiskelukyky on mielenterveyden häiriön vuoksi uhattuna. Psykoterapian myöntäminen edellyttää, että kuntoutujalla on psykiatrisen diagnoosin tekemisen jälkeen ollut vähintään kolme kuukautta jatkunut asianmukainen hoitosuhde ennen Kelalle tehtyä kuntoutushakemusta. Hoitosuhteella tarkoitetaan julkisessa terveydenhuollossa tai yksityissektorilla hoitoa, joka on yleisen hyvän hoitokäytännön mukaista. Kela ei puutu hoidon sisältöön millään tavalla. Hoitavan lääkärin harkinnan mukaan hoitoon voi kuulua myös lääkehoitoa.

Kolmen kuukauden hoitosuhteen jälkeen tulee esittää psykiatrian erikoislääkärin arvio diagnoosista ja kuntoutustarpeesta. Psykoterapiapäätöstä tehtäessä kuntoutujan koko-naistilanne ratkaisee. Huomioon otetaan sairauden luonne ja vaikeusaste, sairauden vaikutus opiskelu- tai työkykyyn, hoidon ja hoitosuhteen asianmukaisuus, kyky hyötyä terapiasta ja terapian tarkoituksenmukaisuus.

Kuntien kesken on eroja mielenterveystyön resursseissa. Kelassa on lääkärilausuntojen perusteella nähtävissä, että kolmen kuukauden hoitosuhteen takaaminen tuottaa toisinaan vaikeuksia. Tällöin on mahdollista, että lääkehoitoon turvaudutaan yksinomaisena hoitona liian helposti, ja on vaarana, että potilaan tarvitsema psykososiaalinen tuki jää toteutumatta. Jotta psykoterapiakuntoutus tuottaisi kuntoutusta tarvitseville mahdollisimman suuren hyödyn, tulee terveydenhuollossa kiinnittää erityistä huomiota mielenterveysongelmaisen hoitoon pääsyyn ja hoidon aloitukseen.

Diagnosoidut mielenterveyden häiriöt ja niistä aiheutuvat sairauspäivärahakaudet ja työkyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet Suomessa parin viime vuosikymmenen aikana. Masennusdiagnoosilla myönnettyjen sairauspäivärahakausien ja työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on 1990-luvun puolivälin jälkeen lähes kaksinkertaistunut. Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksena korvaamaa psykoterapiaa sai vuonna 2009 noin 14 700 kuntoutujaa.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy