Yhdysvalloissa on tänä kesänä julkaistu asiantuntijaryhmän kannanotot uusiksi kansallisiksi ravitsemussuosituksiksi. Ne perustuvat Yhdysvaltain maatalous- ja terveysministeriön asettaman suuren asiantuntijajoukon analyysiin erittäin laajoista ravinto-terveystutkimuksista.
Uusimmat yhdysvaltalaiset ravitsemussuositukset julkaistaan virallisesti syksyllä 2010, ja ne laaditaan joka viides vuosi.
Yhdysvaltain suositusten neljä keskeistä aluetta ovat: painonhallinta ja ylipainon torjunta, kasvisten ja hedelmien syönnin lisääminen sekä kalan ja vähärasvaisten maitotuotteiden suosiminen, sokeria ja kiinteitä rasvoja sisältävien ruokien vähentäminen sekä riittävä liikunta.
Yhdysvaltain raportti sisältää ilman liitteitä yli 500 sivua ja erittäin laajan uusimpien tutkimusten systemaattisen läpikäynnin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella on vahva tutkimusnäyttö siitä, että kova (tyydyttynyt) rasva lisää sekä kokonais- että LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä, mikä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Keskeisin rasvan laatua koskeva suositus on, että kovan rasvan saanti tulisi rajoittaa seitsemään prosenttiin kokonaisenergiasta. Samalla suositellaan, että kova rasva korvataan pehmeällä rasvalla, mieluummin kuin hiilihydraateilla.
Yhdysvaltain uudet kansalliset suositukset ovat siis tiukemmat kuin Suomen, jossa tyydyttyneen rasvan suositeltava saanti on kymmenen prosenttia kokonaisenergiasta.
Suomen ravintosuosituksiin ei ole tulossa "korjausliikettä”
Pohjoismaisiin ravintosuosituksiin ei ole tulossa mitään erityistä korjausliikettä. Ravintosuosituksia arvioidaan aika ajoin – niin Suomessa kuin muualla. Yhdysvaltain suositus on uusin kansainvälinen arviointi. Parhaillaan on käynnissä normaali pohjoismainen arviointikierros, jonka tulokset julkistetaan kesällä 2012. Sen suhteen tehdään kirjallisuuden haku sovituilla systemaattisilla kriteereillä.
Lähde: THL
|