Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ylipainon vähentäminen leikkaa tehokkaasti terveydenhuollon menoja
Ylipainon vähentäminen leikkaa tehokkaasti terveydenhuollon menoja

Ylipainon vähentäminen on merkittävä keino hillitä terveydenhuollon menojen kasvua. Suomessa ylipaino aiheuttaa vuosittain arviolta 300 miljoonan euron ylimääräiset kustannukset.

Ne syntyvät lisääntyvään diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, sydän ja verisuonitauteihin sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvistä sairaala- ja lääkehoidoista.

Ylipaino aiheuttaa tulonmenetyksiä myös ylipainoisille itselleen lisäämällä pitkäkestoisia sairauspoissaoloja, kerrotaan konferenssissa esitetyssä ruotsalaistutkimuksessa.

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan tehokkaimmin ylipainosta aiheutuvien menojen kasvua voidaan hillitä, jos toimenpiteet kohdistetaan lievästi ja merkittävästi ylipainoisiin. Heitä on väestössä enemmän kuin vaikeasti lihavia ja heidän on helpompaa pudottaa painoaan. Lisäksi lievästi ja merkittävästi ylipainoiset aiheuttavat, yllättävää kyllä, suuremmat lisäkustannukset terveydenhuollolle kuin vaikeasti ylipainoiset.

Lievästi ylipainoisiksi luetaan heidät, joiden painoindeksi on 25–30, merkittävästi ylipainoisiksi, joiden painoindeksi on 30–35, ja vaikeasti ylipainoisiksi painoindeksiltään yli 35.

Hinta ja vero purevat ylipainoon

Hinta- ja veropolitiikka on uusseelantilaisen tutkimuksen mukaan tehokkain ja helpoimmin käytettävä instrumentti väestön ylipainon vähentämiseen. Parhaimmat tulokset saadaan, kun aktiivista hintapolitiikkaa, kuten terveellisen ruoan lievää verotusta, tuetaan muilla toimenpiteillä: esimerkiksi terveyskasvatuksella, rajoittamalla epäterveellisen ruoan mainontaa, ja kehittämällä elinympäristöä vaikkapa liikuntaa suosivaksi.

Hollantilaisen tutkimuksen mukaan terveyttä edistävien toimenpiteiden, esimerkiksi liikuntapalveluiden tai terveysneuvonnan korvaaminen sairausvakuutuksesta voi olla tehokas tapa hillitä ylipainon kustannuksia. Tutkimuksen mukaan ylipainoa ehkäisevien toimien ottaminen sairausvakuutuksesta korvattavien palvelujen piiriin säästäisi terveydenhuollon menoja merkittävästi kymmenessä vuodessa.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan ylipainon leikkaushoito on perusteltua ja kannattavaa vain erittäin vaikean lihavuuden hoidossa.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy