Kajavaterapia tukee luonnonmukaisella tavalla elimistön terveyttä. Avaamalla kehon tukkeutuneita kohtia, antaa terapia nesteille mahdollisuuden virrata vapaasti elimistön joka kolkkaan. Nesteet mm.veri ja lymfaneste suorittavat luonnollisen tehtävänsä poistaen kuona-aineita ja tuoden paikalle ravintoaineita.
Edellä on esitetty tiivistetysti Kajavaterapian periaate. Mistä Kajavaterapia on saanut nimensä? Nimi tulee terapian kehittäjältä Professori Yrjö Henrik Kajavalta. Hän kuoli vuonna 1929 44-vuotiaana ja oli kuollessaan Helsingin yliopiston anatomianlaitoksen johtaja. Hän oli lääketieteen ja kirurgian tohtori. Kajava teki elämänsä aikana lukemattomia tutkimuksia, erilaisia julkaisuja ja kirjoitti myös kirjoja esim. anatomian oppikirjan. Sen lisäksi hän opetti ja teki myös itse yleishermoratahierontaa. Tieto tästä hoidosta on siirtynyt jälkipolville vain yhden hänen oppilaansa käsien välityksellä. Se tunnetaan nykyään nimellä Prof.Kajavan anatomis- fysiologinen terapia.
Professori Kajava oli aikaansa edellä. Hän ymmärsi mistä ihmisen terveys koostuu ja oli itse mm. kasvissyöjä. Hän ymmärsi kokonaisuuden merkityksen. Niinpä hän opettikin, että pelkkä hieronta ei auta ihmistä pysymään terveenä. Kokonaisvaltainen näkemys terveydestä oli hänelle luontaista. Hän kiinnitti huomion kokonaisuuteen myös hierontamenetelmässään. Yhden osan käsittelemisen sijasta hän näki ongelman kokonaisuuden ja käsitteli koko ihmisen. Hän laajensi kokonaisuuden myös ihmisen ulkopuolelle, käsittäen perheen, yhteisön ja koko elinympäristön. Kun ihmiset kiittivät Kajavaa parantumisestaan Kajava sanoi nöyrästi, " Älkää minua kiittäkö, kiittäkää Jumalaa."
Kajavaterapia on konkreettinen hoitomuoto
Kajavaterapia on hyvin konkreettinen hoitomuoto, joka tuntuu ja jonka vaikutukset voi tuntea selvästi. Hoidossa käsitellään erityisesti ääreisosien, siis käsien ja jalkaterien alueita, hyvin tarkasti. Pyritään irrottamaan jänteet alustastaan, jolloin aineenvaihdunta paranee ja lihas rentoutuu. Terapia aloitetaan aina vasemmalta puolelta, alkaen jalkaterästä ja edeten koko vasemman puoliskon jälkeen oikeaan jalkaan ja siitä ylös. Myös selkäpuoli, kasvot ja pää käsitellään. Nestevirtausten kiihtymisen seurauksena turvotukset usein laskevat. Hoitojen vaikutuksesta verenkierto paranee ja lihaskireydet helpottavat.
Kenelle Kajavaterapiaa?
Minkälaisia vaivoja terapialla sitten voidaan hoitaa? Lista tapauksista, joita Kajavaterapialla on tuloksellisesti hoidettu, on pitkä. Yleisesti ottaen kaikenlaiset kipu- ja särkyoireistot. Esim. niska-hartiaongelmat, selkäkivut, jalkakivut, jännetupintulehdukset, kuten tenniskyynärpää, ym. jännevaivat. Hoitohan kohdistuu nimenomaan jänteisiin ja yleensä tuki- ja liikuntaelimiin. Myös diabeetikot ovat saaneet apua hoidosta jalkojen heikentyneeseen verenkiertoon ja tunnottomuuteen. Jalat tulevat kevyemmiksi, kun nestekierto paranee. Myös erilaiset reumapotilaat ovat hyötyneet hoidosta esim. fibromyalgiaa sairastavat.
Kajavaterapeutteja on Suomessa tällä hetkellä n. 150. Kajavaterapiayhdistykseen kuuluvista jäsenistä yhdistys pitää rekisteriä ja antaa tietoja tarvittaessa.Tällä hetkellä Kajavaterapia-opetusta saa Perheniemen evenkelisesta opistosta, joka on Iitissä.
Lisätietoja Kajavan anatomis- fysiologisesta terapiasta voi tiedustella Kajavaterapiayhdistyksestä, numerosta 03-3685222 Liisa Puroselta tai Mervi Sorsakiveltä.
|