Syöpäpotilaiden selviäminen sairaudestaan vaihtelee edelleenkin Pohjoismaissa, ilmenee vertailusta, jossa kerättiin tiedot syöpään sairastuneista 1993–2003 potilaista. Heitä seurattiin vuoteen 2006 asti.
Pohjoismaisen syöpärekisterien yhteistutkimuksen tuloksena ilmeni, että Tanskassa potilaat selviävät syövästä muita Pohjoismaita heikommin.
Tutkijat arvioivat, että vaihteluun vaikuttavat elämäntyyleihin liittyvät erot, syövän havaitseminen ajoissa ja syöpäseulonnat, joiden laajuus ja toteutus ovat eri Pohjoismaissa hieman erilaiset.
Pohjoismaisen syöpärekisterien yhteistutkimuksen tuloksena ilmeni, että Tanskassa potilaat selviävät syövästä muita Pohjoismaita heikommin.
Potilaiden selviytymistä arvioidaan suhteellisella elossaololuvulla, jolla tarkoitetaan määräajan kuluttua elossa olevien potilaiden osuutta, kun väestön pääasiassa muista syistä johtuvan yleiskuolleisuuden vaikutus on poistettu. Tässä tutkimuksessa määräaika oli viisi vuotta sairastumisesta.
Syöpäpotilaiden elossaoloa seurattiin 33 eri syöpätyypissä. Tanskalaiset syöpäpotilaat saivat heikoimmat elossaololuvut 23 syövässä.
Monen syövän elossaololuku yli 80 prosenttia
Tutkijat panivat merkille, että monessa syövässä yli 80 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua: rintasyöpä, eturauhasen syöpä, ihomelanooma, Hodgkinin tauti, kives- ja huulisyöpä sekä kilpirauhasen syöpä.
Kaikkialle myönteinen kehitys ei ulotu. Kurkunpään syöpä, sappitiehyen syöpä, keuhko-, haima- ja maksasyöpä ovat pysyneet huonon ennusteen tauteina.
Tupakointi ja alkoholin käyttö heikentää toipumista
Tanskalaisten muita huonompaa selviytymistä syövästä saattaa selittää tupakan ja alkoholin käyttö, joka on muita Pohjoismaita yleisempää juuri Tanskassa. Tupakan ja alkoholin välttäminen ennen ja jälkeen leikkauksen parantaa syövästä toipumista.
Tanskalaiset ovat yrittäneet saada syövän hoitotuloksiaan paremmiksi kansallisilla syöpäohjelmilla.
Monet syövät ehkäistävissä
Tanskan syöpäohjelma ei ole riittävästi ottanut huomioon tupakoinnin ja alkoholin syöpävaarallista yhdistelmää, kun taas Suomessa ja Ruotsissa on pystytty vähentämään tupakointia, tutkimus arvioi.
Tutkijat toteavat, että huonoennusteisten syöpien hoito on vaikeaa, joten tehokkainta on niiden ennaltaehkäisy. Siksi kansallisessa syöpästrategiassa tulisi olla selkeä painotus tupakoinnin vähentämiseen ja muihin syövän vaaraa pienentäviin toimiin.
Lähde: Syöpäjärjestöt
|