Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Päiväkirurgia on turvallista ja korkeatasoista
Päiväkirurgia on turvallista ja korkeatasoista

Päiväkirurgisesti hoidetut potilaat ovat pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä hoitoonsa, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty väitöstutkimus.

Suomessa noin puolet kiireettömistä leikkauksista suoritetaan päiväkirurgisesti. Päiväkirurgiaa suositaan sekä sen kustannustehokkuuden että potilasystävällisyyden vuoksi. Suomessa ei ole aiemmin tehty laajaa selvitystä päiväkirurgisen toiminnan laadusta.

Väitöstutkimus kartoitti 14 suomalaisen päiväkirurgian ja lyhytjälkihoitoisen kirurgian yksikön toimintaa kahden kuukauden aikana; seuranta-aikaan sisältyi yhteensä 6 659 päiväkirurgista hoitojaksoa. Toiminnan laadun arvioinnissa käytettiin kansainvälisiä päiväkirurgisen toiminnan mittareita: suunnittelematon sairaalaan jääminen, sairaalaan palaaminen neljän viikon sisällä leikkauksen jälkeen, toimenpiteen peruuntuminen ja potilastyytyväisyys. Tutkimus selvitti lisäksi leikkauksen jälkeisten oireiden ilmaantuvuutta ja niihin vaikuttavia riskitekijöitä käyttäen tutkimusaineistona kahden päiväkirurgian yksikön 2 732 potilasta.  

Satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa tutkittiin lyhytkestoisen, suun kautta annostellun deksametasoni-hoidon vaikutusta kivunlievitykseen päiväkirurgisesti suoritettavan vaivaisenluuleikkauksen jälkeen sekä arvioi deksametasonin ja lisäkipulääkityksenä käytetyn vahvan opiodin (oksikodoni) käyttöön liittyviä mahdollisia haittavaikutuksia.

Päiväkirurgian soveltuvuutta 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille potilaille selvitettiin satunnaistetussa tutkimuksessa, jossa verrattiin kahden viikon ajan nivustyräleikkauksen jälkeistä toipumista ja potilastyytyväisyyttä leikkauspäivänä kotiutuneiden ja leikkauksen jälkeen osastolla yöpyneiden potilaiden välillä.  

Väitöstutkimus osoittaa päiväkirurgian olevan Suomessa korkealaatuista ja turvallista, ja sen osuutta on mahdollista edelleen lisätä. Päiväkirurgiset potilaat olivat pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Toimenpidettä seuraavina päivinä useilla potilailla esiintyi erilaisia lieviä oireita, joista kipu oli yleisin. Vaivaisenluuleikkauksen yhteydessä lyhytkestoinen deksametasoni-hoito parasetamoliin yhdistettynä tehosti kivunlievitystä ja vähensi vahvan kipulääkkeen tarvetta. Päiväkirurginen nivustyräleikkaus soveltui hyvin 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille potilaille, joiden perussairaudet olivat hyvässä hoitotasapainossa. 
 
 
 
Lähde: Helsingin yliopisto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy