Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kohonnut verenpaine ei näy eikä tunnu
Kohonnut verenpaine ei näy eikä tunnu

Verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsevaa painetta. Paine syntyy, kun sydän supistuu ja pumppaa verta valtimoihin. Verenpaine kohoaa, kun ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee.

Tilapäinen verenpaineen vaihtelu on normaalia. Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista vaaratekijöistä. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia.

Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla. Suurempi luku kuvaa painetta sydämen supistuessa (systolinen verenpaine) ja pienempi luku on paine sydämen lepovaiheen aikana (diastolinen verenpaine). Mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg.

Ihanteellinen verenpainetaso on alle 120/80 mmHg. Kohonnut verenpainetaso ylittää 140/90 mmHg. Koska kohonnut verenpaine on usein oireeton, se on hyvä mittauttaa säännöllisesti. Kohonneen verenpaineen toteaminen ei koskaan perustu kertamittaukseen, vaan diagnoosiin tarvitaan useita mittauksia.

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan elintavoilla ja tarvittaessa myös lääkkeillä. Kohonneen verenpaineen hoito ei ole itsetarkoitus, vaan pyrkimyksenä on valtimotautien sekä sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan ehkäisy.

Vähemmän suolaa, enemmän liikuntaa

Lievästikin kohonnutta verenpainetta kannattaa hoitaa elämäntapakeinoin. Liiallinen alkoholin käyttö nostaa verenpainetta, samoin runsas suolan käyttö. Suomalaisten suolan saanti on viime vuosikymmeninä vähentynyt, mutta on edelleen suosituksia suurempaa.

Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Tämä määrä saadaan päivittäistuotteista, mm. leivästä, leikkeleistä, juustosta ilman, että ruokaan lisätään suolaa. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan lapsen ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

Säännöllinen liikunta alentaa tehokkaasti verenpainetta. Viikoittain aikuisen olisi hyvä liikkua useana päivänä yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia reippaasti. Lasten liikuntasuositus on vähintään kaksi tuntia päivässä.

Kestävyysliikunta pienentää systolista lepoverenpainetta 7 mmHg ja diastolista painetta 5 mmHg, henkilöillä, joilla on kohonnut verenpaine. Muutos on lähes yhtä suuri kuin lääkkeellä aikaan saatu. Tulokset voivat näkyä jo muutaman kuukauden liikunnan jälkeen.

Lähde: Sydänliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy