Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna
Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna

Alkoholijuomien kulutus väheni edelleen vuonna 2009. Asukasta kohti laskettuna alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 10,2 litraa 100-prosenttista alkoholia. Edelliseen vuoteen verrattuna kulutus väheni 0,2 litraa eli noin 1,5 prosenttia asukasta kohti laskettuna. Kokonaiskulutuksen väheneminen johtui tilastoidun alkoholinkulutuksen eli kotimaan myynnin vähenemisestä.

Vuonna 2009 alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 100-prosenttisena alkoholina 10,2 litraa asukasta kohti eli noin 1,5 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kokonaiskulutus laski toista vuotta peräkkäin. Alkoholin kokonaiskulutus nousi voimakkaasti vuoden 2004 alkoholiveronalennuksen ja tuontirajoitusten poistamisen jälkeen, ja se on edelleen historiallisen korkealla tasolla.

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus laski edelliseen vuoteen verrattuna yli kaksi prosenttia. Samaan aikaan tilastoimaton kulutus nousi noin neljä prosenttia. Tilastoimattoman kulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta on kuitenkin sen verran pieni, ettei tilastoimattoman kulutuksen muutaman prosentin kasvu nosta kokonaiskulutusta. Tilastoimattoman kulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli 19 prosenttia vuonna 2009.

Vuonna 2009 mallasjuomien osuus tilastoidusta kulutuksesta oli 46 prosenttia, väkevien juomien osuus 25 prosenttia ja mietojen viinien osuus 17 prosenttia. Siiderin ja long drink -juomien osuudet olivat noin viisi prosenttia. Väkevien juomien kulutus on laskenut viimeisten parin vuoden aikana, ja sen osuus tilastoidusta kulutuksesta on vastaavasti pienentynyt. Mietojen viinien ja long drink-juomien kulutus on kasvanut.

Alkoholin myynti laski kaikissa muissa maakunnissa, paitsi Ahvenanmaalla. Eniten alkoholin myynti laski Lapissa (-6,4 %), Uudellamaalla (-4,3 %) ja Kanta-Hämeessä (-3,7 %). Lapissa myytiin edelleen eniten alkoholia, 11,3 litraa 100-sataprosenttista alkoholia asukasta kohti laskettuna. Vähiten alkoholia myytiin Ahvenanmaalla, 5,8 litraa 100-prosenttista alkoholia.

Lähde:THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy