Elinkeinoelämän keskusliiton, SAK:n, STTK:n ja Akavan terveydenhuollon asiantuntijat ovat ensimmäistä kertaa antaneet julkilausuman savuttomien työpaikkojen edistämiseksi. He suosittelevat ja kannattavat toimia, joilla tuetaan tupakoinnin haittojen ehkäisyä ja tupakoinnin lopettamista.
Julkilausuma annettiin Savuton Suomi 2040 -sanoista tekoihin seminaarissa Helsingissä. Seminaarissa yli 80 terveydenhuollon asiantuntijaa pohti keinoja, joilla edistettäisiin työpaikkojen savuttomuutta.
Julkilausumassa todetaan, että työnantajalle tupakoivan työntekijän lisääntyneestä sairastamisesta ja tuottavuuden menetyksistä koituu keskimäärin arviolta 2000 euron lisäkulu työntekijää kohti vuodessa. Jos tämä suhteutetaan 550 000 tupakoivaan työntekijään, kokonaiskustannus työpaikoille on jopa 1,1 miljardia euroa vuodessa. Tupakoinnin lopettamisen avulla voidaan oleellisesti parantaa työntekijöiden terveyttä sekä näin edistää myös työpaikan menestymistä tuottavuuden parantuessa.
Tupakoinnin lopettamisesta työntekijälle välitön hyöty näkyy terveyden kohentumisena: Toistuvat tulehdussairaudet jäävät pois ja yleiskunto paranee. Riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpiin vähenee. Rahaa säästyy askin tupakoivalla keskimäärin 1600 euroa vuodessa.
Asiantuntijat korostivat työterveyshuollon keskeistä asemaa työntekijöiden tupakoinnin lopettamisen tukemisessa. Työterveyshuollolla tulee olla hyvät ja toimivat käytännöt tupakoinnin lopettamisen tueksi. Työttömien työikäisten tupakoinnin lopettamiselle tulee löytyä tarvittavaa tukea terveyskeskuksista.
Yli 6000 suomalaista kuolee vuosittain tupakasta johtuviin sairauksiin ja huomattava osa työikäisenä. Tupakointi lisää myös sairauspoissaoloja ja laskee työtehoa. Tupakointi ole vain henkilökohtainen asia, koska tupakoivan lähiympäristössä passiivitupakointi lisää sydänkuolemia ja syöpäriskiä ja vanhempien tupakointi lasten syöpävaaraa.
Tupakoinnin haittojen vähentämisessä olennaista on myös tupakoinnin aloittamisen vähentyminen.
Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista peräti 40 % tupakoi. Tukitoimet näiden nuorten tupakoinnin vähentämiseksi ovat kiireellisiä tavoiteltaessa savuttomia tulevaisuuden työpaikkoja.
Lähde: Suomen ASH ry
|