Lasten parissa työskentelevistä ammattilaisista useampi kuin joka toinen (61 %) kertoi kohdanneensa työssään viimeksi kuluneen vuoden aikana lapsia, joiden kotona arveli käytettävän liikaa päihteitä.
Tämä kävi ilmi vuoden 2010 alussa tehdystä A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan kyselystä.
Useimmin epäilys vanhempien liiallisesta päihteidenkäytöstä oli herännyt lapsen oirehdinnan perusteella (49 %). Yleisimmin mainittuja oireita olivat lapsen levottomuus, hermostuneisuus, ylivilkkaus ja itkuisuus. Lähes kaikki ammattilaiset kertoivat toimineensa jotenkin lasta auttaakseen. Asiaan oli yleensä tartuttu ottamalla se puheeksi omassa työyhteisössä tai keskustelemalla suoraan vanhempien tai lapsen kanssa. Suurin osa (64 %) kyselyyn vastanneista kuitenkin koki, ettei heillä ole tällä hetkellä riittävästi tietoa vanhempien päihteidenkäytöstä kärsivien lasten auttamisesta. Kyselyyn vastasi 1 631 varhaiskasvatuksen, opetuksen, sosiaali- ja terveystoimen tai nuorisotyön ammattilaista eri puolilta Suomea.
Viisas vanhemmuus -ohjelma virittää keskustelua
Alkon, A-klinikkasäätiön, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamalla Viisas vanhemmuus - millaisen mallin annat lapselle - valistusohjelmalla haastetaan kaikkia aikuisia ja perheitä pohtimaan alkoholinkäyttöä lasten näkökulmasta. Tavoitteena on vanhempien ja muiden aikuisten alkoholinkäytöstä lapsille ja nuorille aiheutuvien haittojen vähentäminen. Monivuotisen ohjelman alkuvaihe on perustunut mediakampanjaan ja www.lastenseurassa.fi -verkkosivuihin.
Väestökyselyssä vajaa 40 prosenttia vastaajista ilmoitti havainneensa ohjelman. Tärkeimmät havaintolähteet olivat radiossa ja televisiossa esitetyt ”äiti ja tytär tanssivat”- ja ”isä ja poika leikkivät” -tarinat. Kolmasosa havainneista ilmoitti, että ohjelma oli saanut pohtimaan omaa alkoholinkäyttöä lasten seurassa. Ohjelman verkkosivujen kävijämäärä nousi vuonna 2009 korkeimmillaan 22 500:aan kuukaudessa. Sivuille lähetetyissä kannanotoissa puolustettiin kohtuukäyttöä ja raittiutta sekä torjuttiin humaltuminen lasten seurassa.
Lähde: THL
|