Lumi, jää sekä nopea lämpötilan vaihtelu nollan tienoilla aiheuttavat liukkaimmat kelit jalankulkijoille.
Liukastumistapaturmista aiheutuvien vakavien vammojen määrä lähes kaksinkertaistuu tiettyinä korkean riskin talvipäivinä, jolloin keli on hyvin liukas.
Kulkuväylien kunnossapidon, pitävien kenkien ja liukuesteiden lisäksi hyvä tasapainon hallinta ja erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihasvoima auttavat ehkäisemään liukastumisia talvikelissä, muistuttaa Pysy pystyssä -kampanja.
Liukas keli ja runsas lumentulo voivat aiheuttaa ikäihmisille ulkona liikkumisen pelkoa. Varovaisuus talvikelillä on järkevää, mutta liiallinen varovaisuus voi johtaa ulkona liikkumisen välttämiseen ja sitä myötä liian vähäiseen liikkumiseen. Tämä johtaa yllättävän nopeasti iäkkäällä lihasvoiman vähenemiseen ja kävelykunnon heikkenemiseen.
Tasapainon hallinta on liikkumiskyvyn perusedellytys ja se vaatii jatkuvaa harjoittamista. Pystyasennon hallinta heikkenee, mikäli suuri osa ajasta vietetään makuulla tai istuen. Liikkumisen vähäisyys johtaa sekä lihasvoiman että tasapainon heikkenemiseen.
Tasapainon ja lihasvoiman aktivoimista päivittäin
Päivittäinen liikkuminen on kaiken a ja o. Arkiliikunta on hyvää harjoittelua ja välttämätöntä, ettei taitomme ruostu. Niin lapsi kuin aikuinenkin tarvitsee jatkuvaa treenaamista taitojen oppimiseen ja ylläpitämiseen.
Kävely vaihtelevassa maastossa kehittää kävelemisen ja pystyssä pysymisen taitoa. Jos ei ole mahdollista harrastaa riittävästi arkiliikuntaa esimerkiksi huonojen sääolosuhteiden vuoksi, niin erilaisilla kuntosali- ja kotivoimisteluharjoitteilla voidaan korvata arkiliikunnan tuoma hyöty. Hyviä liikuntalajeja tasapainon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi ovat myös esimerkiksi tanssi ja taiji.
Ikäihmisillä lyhyetkin kauppa- ja kylämatkat, jumppaaminen kotona, esim. tuolista ylösnousuharjoitukset, kuntosaliharjoittelu ja ryhmäliikunta ovat hyviä keinoja harjoittaa taitoja, jotka ovat pystyssä pysymisen edellytyksiä. Parasta olisi, jos jokaiselle päivälle olisi joku liikkumista aktivoiva ja vaativa tekeminen. Vaikkapa portaissa kävely hissin käytön sijasta on tehokasta jalkajumppaa. Samalla, kun kunto kasvaa, niin kaatumisvaara vähenee.
Lähde: Kotitapaturmien ehkäisykampanja
|