Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Allerginenkin voi ottaa koiran
Allerginenkin voi ottaa koiran

Koira on ihmisen paras ystävä ja näyttää siltä, että koira voi olla myös allergisen paras ystävä.

Tuoreimmissa tutkimuksissa on huomattu, että lapset saavat harvemmin allergiaoireita perheissä, joissa on ollut lemmikki lapsen syntymästä saakka. Vaikutus on selvempi, kun lemmikki on saanut oleskella myös lapsen makuuhuoneessa. Useimmissa tutkimuksissa koira on suojannut paremmin allergialta kuin kissa.

Lemmikin allergialta suojaavan vaikutuksen mekanismia ei tunneta. Yleisesti arvellaan, että se liittyy siihen, että lemmikkieläin lisää ympäristössään bakteerien ja muiden mikrobien määrää. Lapsen altistuttua suuremmalle määrälle bakteereita hän kehittää sietokyvyn allergeeneja kuten siitepölyä tai eläinpölyä kohtaan.

Testi ei tee autuaaksi

Koiran voi hankkia, jos ei saa oireita koirasta. Positiivinenkaan allergiatesti ei tarkoita sitä, että saa oireita. Missään tapauksessa testiä ei kannata tehdä ennen koiran ottamista varmuuden vuoksi. Tulevaa altistumista on mahdotonta ennustaa.

Omalle koiralle usein siedättyy ja saakin oireita naapurin koirasta. Toisaalta altistuminen eläimelle pitää olla jatkuvaa. Jos esimerkiksi koiraperheessä asunut nuori muuttaa kotoa pois, ja hankkii muutaman vuoden päästä koiran, voi olla, että hän on tällä välin menettänyt sietokykynsä ja saakin koirasta oireita.

Noin viisi prosenttia lapsista ja nuorista aikuisista on allergisia koirille ja suunnilleen yhtä moni kissoille. Vanhemmissa ikäryhmissä allergiaa on vähemmän. Tyypillisimmillään eläimestä saa nuha- ja silmäoireita. Osalla on astma, jolloin oireiden pahenemiseen riittää usein epäsuorakin altistus esimerkiksi koulussa tai bussissa.

Koiraa ei ole karvoihin katsomista

Koirat allergisoivat eri tavalla, mutta eroja on yhtä paljon yksilöiden kuin eri rotujen välillä. Samassa pentueessakin voi olla yksi pentu josta irtoaa paljon allergeeneja ja toinen josta niitä  irtoaa vähän. Koiran karvojen pituus ei vaikuta allergisoivuuteen, eikä karvaton koira ole turvallisempi vaihtoehto. Koirasta irtoavan hilseen määrä on merkittävä: jos hilsettä irtoaa vähän, lievästi allergiselle ei tule oireita. Eniten hilsettä lähtee koirista, joilla on ihottumaa.

Koira-allergeenien lisääminen kotona voi lisätä luonnollista toleranssia. Eli koirien lukumäärän lisäys saattaakin poistaa oireet eikä lisää niitä. Tämä on kuitenkin niin huonosti tunnettu ja vaikeasti hallittava keino, että koira-allergisen on viisaampaa välttää koiria kun hankkia niitä lisää. Koskaanhan ei voi tietää tiedä, saako tolaranssin kolmannen vai vasta viidennen koiran kohdalla.

Lähde: Allergialiitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy