Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yleiset bakteeri-infektiot osoittautuivat merkittäviksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiksi
Yleiset bakteeri-infektiot osoittautuivat merkittäviksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiksi

Väestössä hyvin yleisesti esiintyvät, hampaiden kiinnityskudostulehdusta ja keuhkoklamydiaa aiheuttavat bakteerit edesauttavat myös sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus.

Vaikka sydän- ja verisuonisairauksien hoitokeinot ovat parantuneet merkittävästi, ne ovat yhä suomalaisten yleisin kuolinsyy. Nykyään sydän- ja verisuonisairauksia ei enää pidetä pelkästään kolesterolinkertymäsairauksina, vaan myös tulehduksilla on merkittävä rooli niiden kehittymisessä.
 

Tulehdustekijöinä voivat toimia krooniset infektiosairaudet, joista tunnetuin on keuhkoklamydia (Chlamydia pneumoniae ). Toinen yleinen sydäntautiriskiin yhdistetty bakteeri-infektio, joka ylläpitää yleistulehdusta, on parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudostulehdus. Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan parodontiitin lieviä muotoja sairastaa 64 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä ja vakavampia tautimuotoja esiintyy 21 prosentilla. Yhtä taudin aggressiivisen muodon aiheuttajabakteeria, Aggregatibacter actinomycetemcomitansia , voidaan löytää 20 prosentilla suomalaisista aikuisista. Myös keuhkoklamydia on hyvin yleinen; 70-80 prosentilla suomalaisesta vanhusväestöstä löytyy vasta-aineita tälle hengitystieinfektioiden aiheuttajalle.

FM Anita Tuomainen tutki väitöstyössään tulehduksen merkitystä valtimonkovettumataudissa eli ateroskleroosissa. Erityisesti tutkimuksessa tarkasteltiin A. actinomycetemcomitans ja C. pneumoniae -bakteerien aiheuttamia tulehduksia hiirimallissa.   Lisäksi Tuomainen käytti väestöpohjaista aineistoa selvittäessään tulehduksen alkuvaiheessa ilmenevien proteiinien yhteyttä kymmenen vuoden aikana rekisteröityihin sydän- ja verisuonitautitapahtumiin.

Hiirikokeet osoittivat, että A. actinomycetemcomitans -infektio kohottaa elimistön tulehdusvälittäjäaineiden pitoisuuksia sekä lisää rasvan kerääntymistä soluihin ja tulehdusta maksassa. Myös keuhkoklamydia aiheutti yleisen tulehdusreaktion, heikensi verisuonten toimintaa sekä lisäsi maksan tulehdusta ja rasvoittumista. Seurantatutkimus puolestaan osoitti, että miehillä, joilla oli korkea seerumin metalloproteinaasi-8-pitoisuus (MMP-8) sekä merkkejä alkavasta ateroskleroosista, oli yli kolminkertainen riski kuolla sydäninfarktiin.

Tulokset osoittavat ensimmäistä kertaa, että seerumin kohonnut MMP-8 pitoisuus on kliinisesti merkittävä kuolemaan johtavien sydäninfarktien merkkiaine. Lisäksi tulokset osoittavat, että parodontiittia aiheuttava bakteeri altistaa sydän- ja verisuonisairauksille vaikuttamalla sekä suoraan kohde-elimiin että ylläpitämällä yleistulehdusta ja että keuhkoklamydia edesauttaa rasvamaksan syntymistä. Tulosten perusteella näitä yleisiä bakteeri-infektioita voidaan pitää sydän- ja verisuonisairauksien merkittävinä riskitekijöinä ja niiden seulonnalla voisi olla suuri kansanterveydellinen merkitys.

Lähde: Helsingin yliopisto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy