Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Liian suolainen ruoka on terveysriski
Liian suolainen ruoka on terveysriski

Suomalaisten suolan saanti on viime vuosien aikana vähentynyt. Suunta on oikea, mutta edelleen saamme suolaa moninkertaisesti fysiologiseen tarpeeseen verrattuna. Noin kolmannes päivän suolamäärästä saadaan lounaasta.

Tärkeimmät elintarvikeryhmät suolan lähteinä ovat liharuoat ja -valmisteet, leipä ja suolaiset leivonnaiset. Erityisesti näistä on syytä valita vähän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja.

Mieltymystä suolaiseen voi muuttaa pikku hiljaa totuttautumalla asteittain vähemmän suolaa sisältäviin tuotteisiin. Ihmisellä on luontainen suolamieltymys, jota ruokakokemukset muokkaavat. Makumieltymykset ovat konservatiivisia, mutta niitä voi muuttaa totuttelun kautta. Muutosta haluavan on tehtävä valintoja, joilla suolaa saadaan vähemmän.

Ruokapalvelun ammattilaiset kohtaavat päivittäin ”suolahaasteita”. Niitä asettavat käytössä olevat reseptit ja raaka-aineet. Myös yksittäisellä ruoanvalmistajalla on suuri vaikutus tarjottavan ruoan suolamäärään.

Sydänmerkki-ateria auttaa ruokapalveluiden ammattilaisia päivittäisessä työssä. Merkintäjärjestelmän avulla on helppo valmistaa ravitsemussuositusten ehdot täyttäviä maukkaita aterioita. Ruoan sisältämän suolan määrä on tarkasti säädelty, eivätkä ruoanvalmistajan makumieltymykset vaikuta lopullisen ruoan suolapitoisuuteen. Ruoan ulkonäkö ei paljasta suolapitoisuutta, joten Sydänmerkki-ateria on myös kuluttajalle helppo tapa valita ja koota terveellinen ja maukas ateria.

Liiallinen suola on terveysriski

Liiallinen suolan saanti on terveydelle haitallista. Se kohottaa verenpainetta ja lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Se saattaa myös lisätä osteoporoosin ja mahasyövän vaaraa.

Suolan käytön pienentäminen alentaa kohonnutta verenpainetta ja vähentää sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen sairastumista. Kohonnut verenpaine ja sen haitat voitaisiin ehkäistä lähes täysin, jos suolaa ei käytettäisi.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy