Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vanhempansa menettäneet lapset ovat alttiita mielenterveysongelmille
Vanhempansa menettäneet lapset ovat alttiita mielenterveysongelmille

Isänsä tai äitinsä menettäneet lapset ovat alttiimpia masennukselle ja päihdeongelmille kuin ikätoverinsa. Erityisesti itsemurhan vuoksi vanhempansa menettäneet kuuluvat riskiryhmään.

Tulos perustuu yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa seurattiin lähes kahden vuoden ajan hiukan alle 200 vanhempansa menettänyttä 7-25-vuotiasta lasta ja nuorta. Osa lasten vanhemmista oli kuollut äkillisesti luonnollisista syistä, osa onnettomuuksissa ja osa oli tehnyt itsemurhan. Vanhempansa menettäneiden lasten oireilua verrattiin ikätovereihin.

Lähes kahden vuoden päästä vanhemman kuolemasta menetyksen kokeneiden lasten ja nuorten todettiin kärsivän ikätovereita useammin vakava-asteisesta masennuksesta ja alkoholin tai muun päihteen väärinkäytöstä. Päihdeongelmia oli erityisesti oman käden kautta kuolleiden lapsilla. Lisäksi masennusta esiintyi enemmän vanhempansa itsemurhan vuoksi menettäneillä kuin niillä, joiden vanhempi oli menehtynyt luonnollisista syistä.

Jos jälkikasvulla esiintyi masennusta ensimmäisenä vuotena vanhemman kuoleman jälkeen, vaikutti tämä myös vahvasti masennuksen esiintymiseen toisena seurantavuotena. Tutkijat pohtivat, että suotuisin aika ehkäistä tai lievittää vanhempansa menettäneiden nuorten masennusta olisikin piakkoin vanhemman menehtymisen jälkeen.

Lähde: Duodecim

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy