Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vihannekset ja hedelmät suojaavat monelta krooniselta taudilta
Vihannekset ja hedelmät suojaavat monelta krooniselta taudilta

Flavonoidit pienentävät sairastumisriskejä. Suomessa Kansanterveyslaitoksen ja Kansaneläkelaitoksen yhdessä tekemän tutkimuksen mukaan eniten flavonoideja saaneilla oli 20-60 prosenttia pienempi sairastumisriski kuin vähän flavonoideja saaneilla.

Keuhkosyöpäriski pieneni eniten, noin 60 prosenttia. Astma- ja aivohalvausriski pieneni 30 prosenttia, sepelvaltimotauti- ja diabetesriski 20 prosenttia. Omena, joka sisältää suhteellisen paljon kversitiini-flavonoidia, näytti olevan hyödyllisin. Runsaasti omenia syövillä oli pienentynyt riski sairastua sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, keuhkosyöpään, astmaan ja aikuistyypin diabetekseen.
 

Lähinnä appelsiinistä ja greipistä saatavat flavonoidit naringeniini ja hesperitiini liittyivät pienentyneeseen aivohalvauksen ja astman riskiin. Riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli pienentynyt henkilöillä, jotka saivat paljon pääosin marjoista tulevaa myrisetiiniä.

Tutkimus kohdistuu noin 10 000 mieheen ja naiseen, jotka osallistuivat Kelan autoklinikkatutkimukseen vuosina 1967-72. Tutkimuksen alussa ruokavalio selvitettiin haastattelulla ja myöhemmin flavonoidien saanti laskettiin käyttäen hyväksi uusia tietoja elintarvikkeiden flavonoidipitoisuuksista. Tutkittuja seurattiin yli 20 vuotta, minä aikana yli 2 000 henkilöä sairastui sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, syöpään, astmaan tai aikuistyypin diabetekseen.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy