Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Joka toinen kiinni jäänyt rattijuoppo on uusija
Joka toinen kiinni jäänyt rattijuoppo on uusija

Joka vuosi noin 25 000 suomalaista jää kiinni rattijuopumuksesta. Joka kolmas kuljettaja jää uudelleen kiinni ja puolet ilmi tulleista tapauksista on uusijoiden aiheuttamia. Muiden päihteiden kuin alkoholin takia tapahtuneet poliisin kiinniotot ovat kasvaneet rajusti viime vuosina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisessa Traffic Injury Prevention -lehdessä.

Tutkimuksen mukaan huume- ja lääkevalmisteiden käyttö lisäsi selvästi riskiä joutua uudelleen poliisin kiinniottamaksi. Kiinni jäämisissä sekakäyttäjät ja huumekuljettajat eivät juurikaan eronneet toisistaan. Etenkin kannabiksen ja amfetamiinien käyttäjillä oli lisääntynyt riski jäädä kiinni uudelleen. Kuljettajista, joiden verestä löydettiin amfetamiinia, jopa 80 prosenttia jäi kiinni toistamiseen. Eri päihteiden vaikutusten arviointia kuitenkin vaikeuttaa eri huumaus- ja lääkeaineiden yhteiskäyttö, joka oli aineistossa varsin yleistä.

Miehet jäävät naisia useammin uudelleen kiinni. Myös ensimmäisen rattijuopumuspidätyksen tiedoista voidaan arvioida uusimisriskiä. Sitä lisäsivät nuori ikä ja korkea verenalkoholipitoisuus. Lisäksi epätyypillisinä juhlimisajankohtina, kuten arkipäivisin ja klo 12–24 välisenä aikana, poliisin kiinniottamat kuljettajat uusivat tekonsa useammin.

Rattijuoppojen pakollista hoitoonohjausta on kritisoitu tehottomaksi tavaksi puuttua ongelmaan. Monilla kuljettajilla ei ole motivaatiota muuttaa omaa toimintaansa, jota he eivät itse koe ongelmalliseksi. Koska kaikkien rattijuoppojen hoitoonohjaus vaatii runsaasti resursseja, rattijuopumusten ja haitallisen päihteidenkäytön ehkäisyä tulisi kohdentaa riskikuljettajille. Tutkimustulosten perusteella kuljettajien riskitasoa on mahdollista arvioida.

THL:n tutkimuksessa selvitettiin vuosina 1993–2007 tapahtuneita rattijuopumustapauksia sekä rattijuopumuksen uusimista. Viidentoista vuoden mittaisella jaksolla tutkittiin lähes kahdensadantuhannen eri kuljettajan aiheuttamat 340 000 tapausta. Tarkasteluaikana joka kolmas kuljettaja jäi poliisin kiinni ottamaksi toistamiseen ja joka kahdeskymmenes jäi kiinni ainakin viidesti. Yli 8 000 kuljettajan verinäytteistä löydettiin liikenteelle haitallisia huumaus- tai lääkeaineita.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinninlaitos

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy