Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Psykoottisten häiriöiden esiintyvyydessä Suomessa on suuria alueellisia eroja
Psykoottisten häiriöiden esiintyvyydessä Suomessa on suuria alueellisia eroja

Vakavimpien mielenterveyshäiriöiden esiintyvyydessä on jopa kolminkertaisia eroja Suomen eri alueiden välillä. Tulos käy ilmi suomalaistutkimuksesta, joka julkaistiin vastikään Schizophrenia Research -lehdessä.

Tutkimus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimaa Terveys 2000 -väestötutkimusta, jossa saatiin kansainvälisesti merkittävää ajankohtaista tietoa myös psykoottisista häiriöistä.

Psykoottisia häiriöitä esiintyi eniten Pohjois-Suomessa ja vähiten Lounais-Suomessa. Pohjoissuomalaisista 4,6 prosenttia oli sairastunut elämänsä aikana johonkin psykoottiseen häiriöön, kun vastaava luku Lounais-Suomessa oli 2,2 prosenttia. Alueellinen vaihtelu oli suurinta skitsofrenian ja muiden ei-mielialaoireisten psykoosien esiintyvyyden välillä. Sen sijaan mielialaoireisten psykoosien eli kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja psykoosioireisen masennuksen esiintyvyydessä ei havaittu alueellista vaihtelua. Tämä tukee sitä näkemystä, että näillä sairausryhmillä on ainakin osittain erilaisia syitä.

Alueellisessa vaihtelussa syntymäpaikka oli tärkeämpi tekijä kuin nykyinen asuinpaikka. Pohjois-Suomessa syntyneillä todennäköisyys sairastua skitsofreniaan tai muuhun ei-mielialaoireiseen psykoosiin oli 7,6- ja 3,2-kertainen verrattuna Lounais-Suomessa syntyneisiin. Monissa länsimaissa suurkaupungissa syntyminen ja kasvaminen on lisännyt todennäköisyyttä sairastua psykoottiseen häiriöön. Suomessa sen sijaan ei havaittu kaupunki-maaseutu -eroja yksittäisten häiriöryhmien kohdalla.

Psykoosiin sairastuneet olivat muuta väestöä todennäköisemmin naimattomia tai eläkkeellä. Heillä oli myös muuta väestöä alhaisempi tulo- ja koulutustaso. Mielialaoireiseen psykoosiin sairastuneilla tulo- ja koulutustaso sekä työelämässä olevien osuus olivat korkeampia kuin ei-mielialaoireiseen psykoosiin elämänsä aikana sairastuneilla.

Tutkimus tuo luotettavilla menetelmillä kerättyä tietoa psykoottisten häiriöiden alueellisesta esiintyvyydestä Suomessa tällä hetkellä. Tietoa voidaan hyödyntää terveyspalvelujen suunnittelussa. Tulokset viittaavat siihen, että Suomessa perinnölliset ja varhaiseen kasvuympäristöön liittyvät riskitekijät kasautuvat tietyille alueille, kun taas monissa muissa maissa riskitekijät näyttävät kasautuvat suurkaupunkeihin.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy