Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tapaturmat suuri kansanterveydellinen ja -taloudellinen taakka
Tapaturmat suuri kansanterveydellinen ja -taloudellinen taakka

Suurimmat tapaturmien aiheuttamat terveyden menetykset aiheutuvat tilanteissa, joiden ehkäisyyn ei ole vielä riittävästi panostettu – valtaosa kotona tai vapaa-ajalla.

Viime aikojen lisääntyneestä panostuksesta huolimatta koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyyn tulisi satsata huomattavasti nykyistä enemmän.

THL:n julkaiseman Tapaturmat Suomessa -kirjan mukaan suomalaisille sattuu vuosittain 3 000 kuolemaan johtanutta ja 800 000 fyysisen vamman aiheuttanutta tapaturmaa. Sairaalan vuodeosastohoitojaksoja on vuosittain yli 120 000. Tapaturmakuolemista lähes 90 prosenttia on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia, joista kaatumisia ja putoamisia lähes 1 200, myrkytyskuolemia yli 800, hukkumisia noin 200, palokuolemia lähes 100 ja tukehtumisia noin 100 kuolemantapausta.

Ilman lisäsatsauksia tapaturmien kehitysnäkymät ovat synkeät. Sairaalahoitoa vaatineiden kaatumisten määrä on kolminkertaistunut 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla vuoteen 1970 verrattuna. Määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Alkoholin kulutus on yhteydessä tapaturmiin. Mikäli alkoholin kulutus pysyy nykyisellä tasolla, ei ole odotettavissa myönteistä kehitystä tapaturmissakaan. Tämä näkyy erityisesti hukkumisissa, joiden määrän väheneminen vaatii todennäköisesti alkoholin käytön vähenemistä. Liikuntatapaturmissa aiheutuneiden fyysisten vammojen määrä kasvoi 40 prosenttia vuosien 1988–2006 aikana. Liikuntatapaturmat ovat sidoksissa liikunnan harrastamiseen käytettyyn aikaan ja harrastettuihin lajeihin. Toistaiseksi ei ole näkyvissä liikuntatapaturmien kasvun tasaantumista.

Tapaturmatilanne on kehittynyt viime vuosikymmeninä monilta osin suotuisasti. Tapaturmakuolleisuus on maailman alhaisinta, ja liikenneturvallisuus on parantunut merkittävästi. Kehitys ei kuitenkaan ole kaikissa ikäryhmissä ja elinympäristöissä ollut myönteistä. Sadattuhannet kaatumiset alentavat ihmisten terveyttä ja toimintakykyä. Alkoholimyrkytykset ja huumausainemyrkytykset lisääntyvät. Liikunnan parissa vammautumiset ovat yleisiä, etenkin nuorilla.

Tapaturmat Suomessa -kirjan kirjoittajana on joukko tapaturmien ehkäisyn asiantuntijoita ja tutkijoita. Kirja tarjoaa perustiedot tapaturmien yleisyydestä, riskiryhmistä ja erityispiirteistä sekä kuvaa tapaturmien määrän kehitystä ja tapaturmariskejä elämän eri vaiheissa. Kirjan pohjana on valtakunnallisista rekistereistä, haastattelututkimuksista ja muista selvityksistä saatava tieto. Nyt ensimmäistä kertaa erilaiset tapaturma-aiheet on koottu yksiin kansiin.

Lähde: Tapaturmat ja toimintakyky -yksikkö (THL)
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy