Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lievää allergiaa voi hoitaa itse
Lievää allergiaa voi hoitaa itse

Jos keväällä nenää kutittaa tai se on tukkoinen, jos nenä vuotaa ja aivastuttaa ja silmiä kutisee, on todennäköisesti kyse siitepölyallergiasta. Nenävuoto on tyypillisesti vetistä ja väritöntä.

Lievää allergiaa voi lääkitä itsekin, apteekista saa ilman reseptiä monia allergialääkkeitä, sekä antihistamiineja, silmätippoja että nenäsuihkeita. Antihistamiinit riittävät yleensä hoidoksi lievässä allergiassa. Ne vaikuttavat nopeasti, jo ½-1 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta.

Jos oireet eivät pysy poissa pelkällä antihistamiinilla, kutisevia silmiä hoidetaan silmätipoilla ja kutisevaa nenää suihkutettavilla kortisonisuihkeilla. Suihkeet auttavat yleensä myös nenän tukkoisuuteen.  Nenäsuihketta pitää käyttää säännöllisesti niin kauan kun oireita aiheuttavan kasvin siitepölyä on ilmassa. Silloin tällöin otettu annos ei auta mitään.

Jos olo ei parane lääkityksellä, kannattaa käydä lääkärillä, jossa voidaan varmistaa että kyse on allergiasta ja etsiä sopivin mahdollinen lääkitys.

Estä siitepölyn pääsy sisälle

Ihminen viettää suurimman osan päivästään sisätiloissa ja allerginen voi helpottaa oloaan estämällä siitepölyn pääsy sisälle. Siitepöly tulee tehokkaasti sisään avoimista ovista ja ikkunoista – ja varsinkin läpiveto tuo siitepölyä tehokkaasti kauimmaiseenkin nurkkaan.

Parhaiten siitepölyt pitää ulkona koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatus. Jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole, kannattaa asentaa ulkoilmaventtiileihin hiukkassuodattimet. Myös tuuletusikkunoihin voidaan laitaa suodattimet.

Ulkovaatteet ja kengät kannattaa jättää eteiseen ja mahdollisuuksien mukaan ravistella takki ja pyyhkiä kengät jo ulkona. Pahimpaan siitepölyaikaan voi tehostaa siivousta ja pyyhkiä eteisen lattiaa tavallista useammin nihkeällä liinalla.

Hiusten ja kasvojen huuhtelu ennen nukkumaanmenoa estää siitepölyn hankautumisen tyynyyn ja joutumisen sitä kautta hengityselimiin ja silmiin. Koirien ja kissojen turkit kannattaa myös pudistella ulkona lenkin jälkeen, etteivät ne kuljettaisi siitepölyä turkissaan sisään.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy