Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Skitsofreniaan liittyy syrjintää
Skitsofreniaan liittyy syrjintää

Skitsofreniaa sairastavat henkilöt leimataan ja he kohtaavat syrjintää. Suomessa tilanne on tuoreen kansainvälisen tutkimustuloksen mukaan jopa keskimääräistä pahempi muihin Euroopan maihin verrattuna.

Skitsofreniaa potevien henkilöiden syrjintää esiintyy monessa muodossa. Tutkimusaineiston mukaan suomalaisista mielenterveyskuntoutujista puolet oli kokenut diagnoosinsa takia henkilökohtaiseen turvallisuuteen kohdistuvaa haittaa, kuten pahoinpitelyä tai päällekarkausta. Tällainen fyysisen muodon saanut syrjintä oli Suomessa kaksi kertaa tavallisempaa kuin keskimäärin kansainvälisesti.

Kaksi kolmesta suomalaisesta mielenterveyskuntoutujasta kertoi syrjinnästä ystäväpiirissä ja lähes puolet perheessään. Myös syrjintä työelämässä oli tavallista. Vain harva koki saaneensa positiivista erilliskohtelua mielenterveysongelmansa takia.

Syrjintä johtaa itsesyrjintään, ja enemmistö mielenterveyskuntoutujista oli diagnoosinsa takia jättänyt hakematta työtä tai koulutusta. Useimmat kokivat myös tarvetta piilotella diagnoosiaan muilta.

Kansainvälisessä vertailussa vain kolmessa maassa tilanne oli syrjintäkokemusten suhteen Suomea huonompi. Skitsofreniaan liittyvän leimautumisen vähentäminen tukee mielenterveyspalveluiden kehitystä. On mahdollista että Suomessa riittämätön panostus mielenterveysavopalveluihin liittyy syrjiviin asenteisiin. 
Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus kuvaa skitsofreniaa sairastavien ihmisten syrjintäkokemuksia 27 maassa. Suomessa tutkimus toteutettiin THL:n Vaasan toimintayksikön toimesta yhteistyössä Vaasan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Sateenkaaritalon kanssa.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy