Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Toinen ihminen on paras apu, kun nuori ponnistelee irti tupakasta
Toinen ihminen on paras apu, kun nuori ponnistelee irti tupakasta

Ryhmäohjauksessa toiminnallisuus puree nuoriin. Tulos perustuu Kansanterveyslaitoksen terveyden edistämisen ja kroonisten tautien ehkäisyn osastolla tehtyyn systemaattiseen katsaukseen nuorten tupakkavieroituksesta vuosilta 2005–2008.

Nuorille tarjottava tuki tupakoinnin lopettamisessa lisää onnistumisia. Henkilökohtaisen tuen on tärkeää olla yksilöllistä ja nuoren tarpeita vastaavaa ja sitä kannattaa tarjota aktiivisesti. Asiaa ei kannata jättää nuoren tupakoitsijan oman yhteydenoton ja aktiivisuuden varaan.
 

Lääke- ja korvaushoitoja on tutkittu nuorilla edelleen hyvin vähän eikä pitkän ajan lisähyödystä ole vielä näyttöä. Niiden lisäämistä muuhun ohjaukseen on harkittava yksilökohtaisesti.

Lopettamisapua voi tarjota monella tavalla

Yksi toimiva keino nuorten lopettajien auttamiseksi on ryhmäohjaus. Parhaimmillaan ryhmä ottaa nuoret mukaan toimimaan ja osallistumaan. Tuen tulee olla myös lähellä nuorta ja hänen helposti käytettävissään. Koulut ja oppilaitokset, opiskeluterveydenhuolto mukaan lukien, sekä lastentautien klinikat ovat parhaita ohjausympäristöjä.

Tuen ei tarvitse kuitenkaan olla tiettyyn paikkaan sidottua, sillä tietokoneen ja puhelimen avulla annettavasta tuesta on hyviä tuloksia. KTL:n tutkimustulokset osoittavat, että nuorten kanssa työskenneltäessä tukimenetelmien on hyvä perustua käyttäytymistieteellisiin teorioihin.

Tupakkariippuvuus koskettaa jo nuoria

Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti ja se voi olla lopettamisen este jo lyhytaikaisen tupakoinnin jälkeen. Erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa lähes joka toinen nuori tupakoi, lopettamisen tukeminen on tärkeää.

Nuori aloittaa tupakoinnin useimmiten esimerkin innoittamana. Tupakasta irti pääseminen vaatiikin fyysisten vieroitusoireiden sietämisen ohella sosiaalisen ja psyykkisen riippuvuuden käsittelyä. Joillain fyysinen riippuvuus voi olla jo niin voimakas, että lääke- tai korvaushoidot ovat paikallaan alkuun pääsemisessä.

Enemmistö suomalaisista nuorista suunnittelee lopettamista ja on sitä yrittänytkin, harva kuitenkaan onnistuu omin neuvoin. Mitä lyhyemmän aikaa on tupakoinut, sitä vähäisemmiksi jäävät haitat terveydelle. Varhaiseen vieroitukseen panostamisen merkitystä ei voi siksi väheksyä.

Tupakka asettaa suuria haasteita kaikille

Nuorten tupakoinnin lopettamista on tutkittu kokonaisuudessaan vähän. Tietoa erityisesti pitkän ajan vaikuttavista tukimuodoista on heikosti. Iso osa tutkimuksista osoittaa, että nuoret joko lopettivat tai ainakin vähensivät tupakointiaan tutkimuksen aikana.

Suurimmat haasteet nuorten tupakkavieroituksessa ovat lopetusyritysten ja lopetusmotivaation lisääminen sekä erityisesti tupakoimattomana pysyminen. Myös erityisryhmien, kuten kroonisesti sairaiden ja mielenterveysongelmaisten nuorten, vieroituksen tukimuotojen kehittäminen vaatii tulevaisuudessa paljon.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy