Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholikuolemat kasvussa
Alkoholikuolemat kasvussa

Alkoholia juotiin viime vuonna 1,9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Alkoholisairauksien määrä ei osoita laskemisen merkkejä, ja alkoholikuolemat ovat edelleen kasvussa.

Tiedot käyvät ilmi Stakesin Päihdetilastollisesta vuosikirjasta 2008. Päihdetilastollinen vuosikirja julkaistaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa verkossa.

Alkoholia kulutettiin vuonna 2007 sadan prosentin alkoholina 10,5 litraa asukasta kohden. Kokonaiskulutus kasvoi 1,9 prosenttia eli 0,2 litraa asukasta kohden vuoteen 2006 verrattuna. Kasvu johtuu tilastoidun kulutuksen lisääntymisestä. Kokonaiskulutus oli viime vuonna sadan prosentin alkoholina hieman yli 55 miljoonaa litraa.

Sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kirjattiin viime vuonna runsaat 37 500 hoitojaksoa, joiden pää- tai sivudiagnoosina oli alkoholisairaus. Päädiagnoosina alkoholisairaus oli yli 26 700 hoitojaksossa. Alkoholisairauksia hoidettiin edelleen eniten 45-64-vuotiaiden ikäryhmässä. Hoitojaksojen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes kolme prosenttia, ja vuoteen 2003 verrattuna hoitojaksot ovat lisääntyneet noin 12 prosenttia. Pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyvien maksasairauksien hoitojaksot pysyivät viime vuonna vuoden 2006 tasolla, kun taas alkoholin aiheuttamien psyykkisten oireyhtymien (aivo-oireyhtymien ja käyttäytymishäiriöiden) hoitojaksot kasvoivat edelleen. Alkoholisairauksien takia vuodeosastoilla hoidettuja asiakkaita oli 16 363.

Alkoholin aiheuttamien kuolemien määrä kasvoi edelleen. Alkoholiperäinen sairaus tai alkoholimyrkytys on työikäisten (15-64-vuotiaat) yleisin kuolinsyy. Työikäisten alkoholikuolemat kasvoivat edellisvuodesta 8,6 prosenttia.

Huumausaineiden käytöstä aiheutuneet sairaalahoitojaksot muodostavat viidenneksen kaikista päihteisiin liittyvistä hoitojaksoista. Huumausaineiden käyttö aiheuttaa lähes puolet alle 35-vuotiaiden päihdehoitojaksoista. Vuonna 2007 terveydenhuollon vuodeosastoilla rekisteröitiin 9 000 hoitojaksoa, joissa huumesairaus oli pää- tai sivudiagnoosina. Huumausaineiden käyttö liittyi viime vuonna ennakkotietojen mukaan 234 kuolemantapaukseen.

Alkoholin käyttö aiheutti vuonna 2006 yhteiskunnalle 675-908 miljoonan euron ja huumeiden käyttö 197-281 miljoonan euron välittömät kustannukset. Terveydenhoidon ja sosiaalihuollon osuus kuluista oli lähes puolet.

Lähde: Stakes
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy