Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Masennus vie nuoria työkyvyttömyyseläkkeelle
Masennus vie nuoria työkyvyttömyyseläkkeelle

Lähes kaksituhatta nuorta siirtyi vuonna 2007 työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Varsinkin nuorten naisten osuus on kasvanut.

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ovat edelleen kasvava syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisten ja Kelan maksamien sairauspäivärahojen taustalla. Asiasta kerrottiin Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä ilmestyneessä artikkelissa.

Erityisen huolestuttavia ovat alle 30-vuotiaiden ryhmässä tapahtuneet muutokset. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 masennuksen takia alkaneiden sairauspäivärahakausien määrä on kasvanut 16–29-vuotiailla miehillä 91,7 % ja naisilla 159,4 %.

Mielenterveyden häiriöt ovat yhä useammin syynä myös nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 mielenterveydenhäiriöiden takia eläkkeelle jääneiden alle 30-vuotiaiden määrä enemmän kuin kaksinkertaistui. Pelkästään viime vuonna mielenterveyshäiriön vuoksi eläkkeelle siirtyi 1 900 nuorta, joista yli 400:lla syynä oli masennus. Tarkastelujaksolla masennuksen vuoksi eläkkeelle siirtyneiden nuorten miesten määrä kasvoi 66,7 % ja naisten määrä peräti 181,8 %.

Nuorten mielenterveyden häiriöiden aiheuttaman työkyvyttömyyden kasvun syynä on heitä tukevan turvaverkoston rapautuminen. Häiriöistä kärsivien nuorten ja nuorten aikuisten ongelmiin tulisi puuttua terveydenhuollon eri sektoreilla aiemmin. Terveydenhuollon aktivoiminen ei kuitenkaan yksin riitä. On kehitettävä perheiden turvallisuutta, koulujen ja opiskeluympäristön toimivuutta sekä työelämän joustoja.

Lähde: Kela


 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy