Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vakavaa masennusta sairastavan tukiverkosto harvenee
Vakavaa masennusta sairastavan tukiverkosto harvenee

Vakavaan masennukseen sairastuneen saama sosiaalinen tuki heikkenee sairauden pitkittyessä. Tämä puolestaan vaikeuttaa sairaudesta toipumista. Asiat käyvät ilmi Helsingin yliopistolla tehdystä väitöstutkimuksesta.
 
Väitöstutkimus on osa Kansanterveyslaitoksen ja HYKS:n Peijaksen sairaalan Vantaa Depression Study -tutkimusprojektia.

FM Ulla Leskelä tarkasteli väitöstutkimuksessaan vakavaa masennusta sairastavien potilasryhmien välisiä psykososiaalisia eroja. Hän selvitti potilaiden elämäntapahtumien ryhmittymistä ennen masennusta ja masennuksen esioirevaiheessa sekä tutki, ennustivatko vakavammat elämäntapahtumat ja vähäisempi sosiaalinen tuki heikompaa toipumista. Lisäksi hän selvitti, heikkenikö potilaan saama sosiaalinen tuki vakavan masennuksen aikana ja miten potilaan neurotismi (tilanneahdistus) tai ekstraversio (ulospäin suuntautuneisuus) vaikuttivat hänen saamaansa sosiaaliseen tukeen.

Potilasryhmästä riippumatta masennuksen alkuvaiheeseen ajoittui yleensä paljon vastoinkäymisiksi arvioituja elämäntapahtumia. Vastoinkäymiset jakautuivat kuitenkin varsin tasaisesti sekä masennusta edeltävään aikaan että sairastumisen esioireiluvaiheeseen ja vakavan masennuksen jaksoon. Siitä huolimatta kaksi kolmasosaa tutkituista arvioi jonkin elämäntapahtuman aiheuttaneen masennuksen.

Vastoinkäymiset ja vähäiseksi koettu sosiaalinen tuki heikensivät kaikkien potilaiden toipumista. Ne potilaat, joilla oli masennuksen lisäksi alkoholiongelma tai persoonallisuushäiriö, kokivat saavansa vähemmän sosiaalista tukea kuin muut.

Pidempi vakavan masennuksen jakso vähensi potilaan saamaa sosiaalista tukea sekä hänen oman kokemuksensa mukaan että objektiivisesti tarkasteltuna. Kliinisen toipumisen edetessä potilas koki saavansa myös enemmän tukea. Neurotisismi ja ekstraversio olivat yhteydessä siihen, miten laaja potilaan sosiaalinen verkosto oli ja paljonko hän sai tukea, ja vaikuttivat siten epäsuorasti masennusalttiuteen.

Koska vastoinkäymiset olivat yleisiä depression eri vaiheissa, niillä saattaa olla monia rooleja: altistava rooli ennen sairastumista, oireita vaikeuttava rooli esioirevaiheessa ja toipumista vaikeuttava rooli sairauden puhjettua. Potilaat itse kokevat usein masennuksen jonkin elämäntapahtuman aiheuttamaksi.

Lähde: Helsingin yliopisto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy