Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Unihäiriöt lisääntyvät vaihdevuosina
Unihäiriöt lisääntyvät vaihdevuosina

Nukkuu kuin tukki ei välttämättä päde vaihdevuotisiin naisiin. Tutkimusten mukaan erilaiset unihäiriöt lisääntyvät juuri tuona aikana. Näitä ovat muun muassa nukahtamisvaikeudet ja heräilyt kesken unien.

Myös unen pituuden muutokset kuuluvat vaihdevuosiin. Jollekin se merkitsee unen lyhentymistä, toisille taas sen pidentymistä ja riittämättömyyttä.

Sana unihäiriöt on siis ainoa konkreetti ja stabiili asia tässä. Millaisia, se puolestaan on yksilöllistä. Tohtori Christiane Northrup, joka on kirjoittanut kirjan The wisdom of menopause (Vaihdevuosien viisaus), yhdistää naisten fyysisiin ongelmiin myös henkisen puolen. Hänen mukaansa me olemme henkinen, hengellinen ja fyysinen kokonaisuus, missä kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Northrupin neuvot hyvään uneen muutoksia läpikäyville naisille ovat yksinkertaisia. Hän kehottaa ennen nukkumaan menoa välttämään kofeiinia ja alkoholia. Molemmat ovat tuhoisia hyvälle unelle. Sama koskee myös ruokaa. Täydellä mahalla nukkumaan meneminen ei tuo hyvää ja rauhallista unta. Nälkäkään ei sitä tuo. Eli terveellinen iltapala on paikallaan.

Liikunta tuo unen, mutta vasta jonkun tunnin kuluttua. Ennen nukkumaan menoa olisi hyvä suorittaa rentoutusharjoituksia ja välttää kovaa liikuntaa. Fyysinen rasitus alkuillasta ja rauhoittuminen juuri ennen nukkumaan menoa ovat oikea toimintatapa.

Makuuhuoneella ja sängyllä on myös merkitystä unen laatuun. Northrupin mukaan makuuhuoneen tulisi olla pimeä, välkkyvät valot eivät edistä unta. Sitä eivät myöskään tee peilit. Sängyn, patjan ja tyynyjen tulisi olla hyvälaatuisia ja meidän vartalollemme sopivia.

Henkisillä asioillakin on merkityksensä. Hyvä uni edellyttää, että me tyhjäämme mielemme, pääkoppamme, päivän ongelmista, työstä, maailman polttavista kysymyksistä ja jopa häiritsevistä televisiosarjoista.

Vaihdevuosiaan läpikäyvän naisen on hyväksyttävä tämän ajan mukanaan tuomat muutokset ja epämukavuudet. Ja mitä paremmin sen tekee, sitä vähemmän ne vaivaavat.
 
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy