Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Paprika on nyt parhaimmillaan
Paprika on nyt parhaimmillaan

Paras paprikakausi ajoittuu heinä-elokuuhun. Nyt kannattaa suosia paprikaa, koska sitä saadaan läheltä tuoreena, puhtaana ja raikkaana. Valitse iloisenvärisiä vihannespaprikoita salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Piristä ruokien makuja kipakoilla maustepaprikoilla.

Paprika on terveellistä. Se sisältää C-vitamiinia keskimäärin neljä kertaa niin paljon kuin appelsiini. Ja erityisesti punaisessa paprikassa on huomattavasti A-vitamiinin esiastetta eli beetakaroteenia.

Muista vitamiineista paprika sisältää merkittävästi E-vitamiinia sekä B-vitamiineja, muun muassa foolihappoa, josta suomalaisessa ruokavaliossa saattaa olla puutetta. Lisäksi paprikasta saa runsaasti flavonoideja.

Tuttu monelta suunnalta

Paprikat ovat kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin oikeastaan vasta 1970-luvulta alkaen. Paprikaa alettiin maistella unkarilaisissa padoissa ja keitoissa, gulasseissa. Täytetyt paprikat edustivat trendikästä illanistujaisruokaa.

Venäläisistä ja muista slaavilaisruoista paprika on suomalaisille tuttu herkku. Pitkään haudutettuihin keittoihin, uuni- ja pataruokiin paprika antaa täyteläisyyttä, jota voidaan vielä pehmentää nokareella smetanaa. Kirpeissä etikkasäilykkeissä paprika taas tulee esiin aivan toisenlaisena. Paprikaa sisältävät pikkelssit ja relissit täydentävät hienosti vahvoja liharuokia.

Välimeren keittiö on opettanut suomalaisille monia tapoja nauttia paprikasta. Kreikkalainen salaatti ja ratatouille sisältävät usein paprikoita. Myös paprikoiden grillaaminen ja kuoriminen marinoitaviin, antipastotyyppisiin alkuruokiin on tuttua.

Miedosti maustettujen suomalaisruokien vastapainoksi alettiin 1980-luvulla maistella texmex-ruokia tacoineen, tortilloineen ja burritoineen. Niihin tarvittiin vihannespaprikoiden lisäksi poltetta tulisista maustepaprikoista. Chiliä sisältävistä salsoista levisi uusi ja pysyvä kastikemuoti. Chili con carnea syödään jo kouluruokanakin.

Thaikeittiö on matkailun myötä valloittanut suomalaisten sydämiä. Vokkipannut yleistyivät 1990-luvulla niin ammatti- kuin kotikeittiöissäkin. Vokkiin pilkkoutuu runsain mitoin sekä mietoa vihannespaprikaa että tulista maustepaprikaa. Oleellinen osa suomalaistenkin suosimaa Tom Yam -keittoa tulee tulisista maustepaprikoista.

2000-luvulla makutottumukset ovat entisestään monipuolistuneet, ja ruoissa kulkevat edelleen mukana niin miedot kuin tulisetkin paprikat. Turkkilaiset kebab-ateriat ja pepperonit ovat Suomessa jo joka pojan arkiruokaa.Turkkilainen keittiö käyttääkin paprikaa monin tavoin salaateissa, kastikkeissa ja monien tuntemissa shish kebab -vartaissa.

Lähi-idän ja juuri nyt muodikkaissa afrikkalaisruoissa käytetään paprikaa muun muassa taginepatoihin, couscous-salaatteihin ja kalakeittoihin ja maustepaprikaa tahnoihin. Intialais- ja nepalilaisravintolat ovat tutustuttaneet suomalaiset maistelemaan paprikaa esimerkiksi kasviscurryssa.

Monipuolinen käyttö

Vihannespaprika maistuu sekä sellaisenaan raakana että kypsennettynä lämpimissä ruoissa. Helppo tapa on lisätä paprikaa voileiville ja salaatteihin. Dippikasviksena paprika toimii hyvin. Kokoa pitkittäin suikaloitua paprikaa esimerkiksi kurkun, kukkakaalilohkojen ja porkkanapalkkien kanssa tarjolle. Halkaise paprikoita niin, että jokainen saa niistä astian dippikastiketta varten. Paprikanpuolikas toimii myös salaatinkastikkeen tai alkusalaatin maljana.

Muurinpohjapannulle ja vokattavaksi paprika on varsinkin kesällä mitä mainioin valinta yhdessä hienonnetun maustepaprikan kanssa. Pilko mukaan muita kauden kasviksia mieltymystesi mukaan. Pyöräytä pannulle lopuksi tuoretta kiinankaalia, rucolaa tai roomansalaattia ja yrttejä.

Yhdistä paprikaa uuniruokiin, patoihin ja keittoihin sipulin ja tomaatin kanssa. Pujota paprikaa grillattaviin liha- tai kalavartaisiin. Paprikaa voit grillata myös sellaisenaan. Broileri- ja makkararuokiin paprika sopii aina. Oikea osoite paprikalle ovat myös munakkaat ja pastakastikkeet.

Taustatietoja paprikasta:

Suomalainen syö paprikaa 2,5 kg vuodessa. Määrästä riittää pari kappaletta jokaista kuukautta kohden.

Paprika kuuluu sijalla 7 suomalaisten suosikkikasvisten top ten -listaan. Sitä syödään määrällisesti suunnilleen saman verran kuin rapeaa keräsalaattia eli amerikansalaattia. Suomessa paprikoita kasvattaa reilu sata kasvihuoneyritystä. Satoa on mahdollista saada keväästä aina lokakuulle saakka. Pääsatokausi ajoittuu heinä-elokuulle.

Lähde: Kotimaiset kasvikset

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy